Nahahooldus – üheksa toitu, mida parema naha nimel vältida

4701

Ehkki ükski kindel toit ei suuda aknet põhjustada, leidub siiski terve hulk toite, mille menüüst välja arvamine võib naha seisukorra hullemaks muuta. Parim viis hoida oma nahk korras ja aknevaba, on vältida rasvast sööki, süüa rohkem organismi puhastavaid toite ning vaadata, et ei tekiks vitamiinide ja mineraalide puudust. Akne esinemise tõenäosuse vähendamiseks tuleb rasva-, õli- ja suhkrurikkaid toite üldjuhul võimalikult vähe tarbida. Parema enesetunde, tervise ja kaunima naha nimel tasub menüüst välja jätta järgmised üheksa toitu.

Toidud, millest hoiduda

501

  • Kõrge rasvasisaldusega toidud.Rasvarikaste toitude nimekiri on väga pikk ja siia ei mahu neid kõiki üles loetleda. Kiirtoit, sõõrikud, frititud toidud, kartulikrõpsud, pudingud ja jäätised on kõik kõrge rasvasisaldusega ning neid võib tarbida vaid väheses koguses või üldse mitte.
  • Rafineeritud suhkur.Rafineeritud suhkrut võib leida sadade erinevate toitude, mitte ainult kommide seest. Üks peamisi süüdlaseid aknele kalduva naha puhul on igasugu maiustused. Nendest tuleks hoiduda. Puuviljamahlad, küpsised, saiakesed ja limonaadid on vaid mõned näited. Kui toidusedel sisaldab liiga palju rafineeritud suhkrut, ei mõju see halvasti ainult nahale, vaid põhjustab veel muidki terviseprobleeme ning nõrgendab immuunsust.
  • Piim, juust, või ja koor kuuluvad tänapäevase menüü juurde. Samas usutakse, et piimatooted on üks peamisi akne esilekutsujaid.
  • Punane liha. Naha seisukorra parandamiseks tuleks veise- lamba- ja sealiha süüa võimalikult vähe. Kõrge rasvasisaldusega punast liha on raskem seedida ja seetõttu võib nahk õliseks muutuda ja poorid ummistuda.
  • Töödeldud toidud.Kõikvõimalikke purkidesse valatud valmistoite on targem mitte süüa. Konserveeritud toiduainetest (ka aedviljadest) on suurem osa toitaineid välja töödeldud. Toitude töötlemisel kasutatav rafineeritud suhkur, lisa- ning säilitusained pole head ei naha ega üldisema tervise seisukohast.
  • Valge riis. Valge riisi seedimiseks peab organism veel täiendavaid toitaineid kulutama ning seetõttu organismiveresuhkru tase esmalt tõuseb ja hiljem langeb järsult. Õigupoolest on valge riisi söömine sama hea kui rafineeritud suhkru
  • Kõrvetada saanud või grillitud toidud. Grillitud toidud on kõrge rasvasisaldusega ning võivad ka üsna vürtsised olla. Seedimisprobleemidega inimestel võib toidus sisalduv rasv hoopis nahapooridesse jõuda ning akne kujul avalduda.
  • Liigne sool.Ka joodirikaste toiduainete nagu sool puhul on täheldatud aknet esile kutsuvat toimet. Jodeeritud toiduaineid võib leida rafineeritud ja töödeldud toodetest nagu sai ja nende tarbimisest tuleks kas hoiduda või seda piirata.
  • Vürtsikad toidud.Mõne arvamuse kohaselt on vürtsikad toidud organismile kasulikud, aga seedimisprobleemidega inimestel võib vürtsikas toit akne ägedamaks muuta.

502

Akne kujunemise tõenäosust võivad suurendada veel muudki toidud, mida siin loetletud ei ole. Eelkõige tuleks süüa tervislikult ja valida võimalikult värsked toiduained.