Malmist kööginõude hooldamine ja puhastamine

4332

Viimati uuendatud:

Malmi on söögivalmistamise juures kasutatud juba üle 100 aasta ning pole ka ime, et paljud inimesed eelistavad nakkumatu kattega ning alumiiniumist tarvikute asemel just malmist kööginõusid. Malmist nõude puhul jaotub soojus ühtlasemalt ning kuna malm jahtub väga aeglaselt, sobivad sellest tehtud potid ja pannid suurepäraselt juba valmis tehtud toidu soojas hoidmiseks.

Ehkki malmnõud on sisuliselt purunematud, hakkavad nad vale hoolduse ja puhastamise korral ikkagi kinni võtma ja roostetama. Kui neid aga korralikult hooldada, puhastada ja hoiustada, kestavad malmnõud lausa terve elu. Nende eesti tuleb hoolt kanda, et ka järgnevad põlvkonnad saaksid neist rõõmu tunda.

Uute kööginõude sissetöötamine

Uued malmnõud on enamasti hõbedast või halli värvi, aga enne esimest kasutuskorda tuleb need rasvapõletusega nii-öelda sisse töödelda. Mõned nõud on tehase poolt juba vastavalt ette valmistatud ja kui nõu pind pole just kriimustada või niiskuskahjustusi saanud, siis pole vaja seda täiendavalt sisse töödelda.

Malmnõu sissetöötlemisel ehk rasvaine põletamisel imendub õli malmi ja tekitab niiskuskindla viimistluskihi. Erinevalt tavalistest nakkumatu kattega pannidest saab sellist viimistluskihti kriimude või muude kahjustuste puhul ka parandada. Nõusid on lihtne sisse töödelda ja kui selle eest korralikult hoolt kanda, ei pea seda kunagi kordama.

Alustuseks tuleb malmnõu nõudepesuvahendi, kuuma vee ja kareda pesusvammiga põhjalikult puhtaks küürida. Seejärel tuleb nõu veega üle loputada, korralikult ära kuivatada ning terve pinna ulatuses taimse rasvainega katta. Iga nurgake tuleb rasvainega kokku teha, kaasa arvatud alumine külg ning käepidemed.

Järgmise sammuna tuleb malmnõu tagurpidi keerata ja (olenevalt tehasepoolsest kasutusjuhendist) umbes tunnikeseks 180 kraadisesse ahju kõige alumisele restile panna. Ahjurest tuleb eelnevalt fooliumiga katta. Enne ahjust väljavõtmist ja hoiule panekut peab malmil laskma maha jahtuda.

Sügavmusta pealiskihi saavutamine võtab siiski aega ning pärast esimest töötlemist on uuel malmnõul suurema tõenäosusega pigem pruunikas värvus. Kui malmnõud aga pidevalt kasutada ja selle eest hoolitseda, omandab see sama musta tooni kui vanad malmnõud.

Soovitusi kasutamiseks

Malmnõud sobivad eriti hästi küpsetamiseks, praadimiseks ning õli ja või sees valmistavate toitude tegemiseks. Praadimine kinnistab juba sissetöödeldud pinda ning viimistluskiht muutub veelgi vastupidavamaks. Värskelt töödeldud malmpanniga võikski teha just sellisid toite, mille valmistamisel on vaja palju õli kasutada. Nii muutub uue panni pind kiiremini nakkumatuks ja peab kauem vastu.

Vältida tuleks aga happeliste toitude valmistamist, kus on näiteks palju tomateid, sidrunimahla või äädikat. Sellised toiduained kahjustavad nakkumatu pinna kvaliteeti ja tulemusena võib malm uut rasvapõletusprotseduuri vajada.

Malmnõud tuleb enne küpsetama hakkamist alati kuumutada. Paari veetilga abil saab temperatuuri sobivust katsetada – kui vesi hüplema ja särisema hakkab, on kuumus piisav ja nõu kasutusvalmis. Kui vesi aga koheselt aurustub, on temperatuur liiga kõrge ja kuumust tuleks vähendada, et malmnõu parajalt maha jahtuks.

Lisaks ei tohi kuuma malmnõu sisse kunagi külmasid vedelikke valada või seda külma veega loputada. Kuna temperatuuride erinevus on nii suur, võib malm kõverduda või praguneda.

Toitu ei tohiks ka malmnõusse pikalt seisma jätta. Toidukraam ja niiskus kahjustavad töödeldud pinda ja see võib hakata roostetama. Kõige targem on valmistatud toit kohe ära tõsta ning malmnõu kuivana hoida kuniks tekib võimalus see ära pesta.

Puhastamine

Malmnõud ei tohi kunagi nõudepesuvahendiga pesta. Pesuvahend imbub malmi pinda ja valmistatav toit hakkab selle järgi maitsema.

Malmnõud tuleb enne mahajahtumist kraanikausis kuuma vee all pesta ning nõudepesulapi või seebivaba pesusvammiga üle pühkida. Kui nõul on kinni jäänud või põhja kõrbenud toidujäätmeid, saab need soolaga hõõrudes eemaldada.

Puhtaks tehtud malmnõu tuleb põhjalikult veega üle loputada ja korralikult ära kuivatada, sest niiskus põhjustab roostetamist. Malmpoti või panni võib kindluse mõttes mõneks ajaks kuuma pliidiraua peale või sooja ahju panna – nii on kindel, et see saab täiesti kuivaks.

Hoiustamine

Niisketes kohtades võib malmnõudele rooste tekkida ning selleks, et õhk nõudele ligi pääseks tuleks neid hoida ilma kaaneta ja katta paberkäterätikutega. Paber aitab tagada õhuringlust ning ennetab rooste teket, kuniks nõud jälle kasutust leiavad.

Juhul kui malmnõu on roostetama hakanud või nõus valmistataval toidul on raua maitse või lõhn, tuleb see uuesti puhtaks küürida ja rasvaga sissetöödelda. Vastavate juhiste järgi toimides on malmnõu jälle nagu uus.