Maksa puhastamine

8696
maksa puhastamine - juurviljad on maksale oluliste vitamiinide allikaks

Maksal on kehas mitmeid ülesandeid: mürkainete kahjutuks tegemine, valgusüntees ja seedimiseks vajalike biokemikaalide tootmine. Maksa tervist ergutavate vitamiinide tarvitamine on hea moodus aidata maksal mürkainetega paremini toime tulla. Maksa talitlust toetavad vitamiinid hoolitsevad selle eest, et maks oleks tervem ja töötaks korralikult.

Häiritud maksatalitlus

Haige maksaga inimesed võivad kannatada immuunsüsteemi languse, pideva väsimuse, rasvumise, aeglustunud seedimise, allergiate, hingamisteede vaevuste, nahahaiguste, ärrituvuse ja mitmete muude terviseprobleemide käes. Sellepärast ongi maksa puhastamine ülioluline. Maksa tervisele kasulikud vitamiinid võivad aidata neid tunnuseid vähendada või need lausa ära kaotada.

Maksa puhastamine – Sobivad vitamiinid

Eelkõige saab maksa puhastamine alguse tervislikust toitumisest. Tuleb süüa õigeid vitamiine ning juurvilju. Niinimetatud „maksa vitamiine“ ja muid maksa talitluse parendamiseks ja maksa tervena hoidmiseks mõeldud lisaaineid on terve hulk. Järgnevaid peetakse maksa jaoks kõige sobivamateks ning võib isegi juhtuda, et nende mõju avaldub juba pärast nädalast tarvitamist:

443

  • C-vitamiini 1000 mg kolm korda päevas;
  • E-vitamiini 400 IU (rahvusvaheline mõõtühik) päevas;
  • maarjaohakat 150 mg kolm korda päevas;
  • lagritsajuurt 200 mg kolm korda päevas kümne päeva jooksul;
  • lipotroopseid aineid kaks tabletti päevas;
  • alfalipoiinhapet 200 mg kolm korda päevas;
  • võilillejuurt 500 mg kaks korda päevas.

Toidud maksa tervise heaks

Lisaks vitamiinide võtmisele tuleks tähelepanu pöörata ka oma toitumisele ning süüa rohkem neid toiduaineid, mis maksale hästi mõjuvad:

  • küüslauku, kaunvilju, sibulat, muna ja muid väävlirikkaid toiduaineid;
  • vees lahustuvaid kiudaineid, mida saab näiteks pirnidest, kaerakliidest, õunadest ja kaunviljadest;
  • erinevaid kapsaid nagu brokolit, rooskapsast ja tavalist kapsast;
  • artišokke, peeti, porgandeid, võilillelehti ja mitmesuguseid maitsetaimi ja vürtse nagu kurkumit, kaneeli ja lagritsat;
  • rohelisi toiduaineid nagu nisuorase mahla, odraoraste pulbrit, klorellat ja spirulinat ehk sinivetikat.