Maitsvad toidud, mis tõstavad sinu ajutöö uuele tasemele

3538

Teadlaste sõnul aitavad maitsvad toiduained nagu maasikad ning muud marjad kaitsta meie vananevad elanikkonda Alzheimeri tõve eest. Juttu on toitudest, mis sisaldavad rohkesti folaate, samuti olulisi B-vitamiine ja C-vitamiini ning muid kognitiivse taandarengu ennetamisega seondatavaid antioksüdante.

Alzheimeri tõbi mõjutab üle maailma pea 28 miljonit inimest ning sellele kulub igal aastal umbes 115 miljardit eurot. Näiteks USAs põeb Alzheimeri tõve vähemalt 4,5 miljonit inimest ja ennustuste kohaselt peaks see arv koos üha vananaeva elanikkonnaga 2050. aastaks lausa 16 miljonini kasvama.

Viimase kümnendi jooksul on Alzheimeri tõbi seoses selle all kannatavate prominentsete isikutega rohkem tähelepanu pälvinud ning sellest on hakatud avatumalt rääkima. Tänu teadusuuringutele on avastatud uusi mooduseid selle haiguse alguse ja kulgemise aeglustamiseks ning isegi ennetamiseks. Praeguse seisuga tundub, et parim moodus oma aju eest hoolitseda on käituda üsna sarnaselt teistegi krooniliste haiguste nagu südamehaiguste ja vähktõve puhul antavatele soovitustele: tervislikum toitumine ning rohkem liikumist.

Siinkohal tasub tähelepanu pöörata just toitumise poolele. Näiteks on avastatud, et vanematel inimestel, kes joovad sagedamini kui kolm korda nädalas puu-ja aedviljadest valmistatud mahlasid, on 75% väiksem risk Alzheimeri tõppe haigestumiseks kui neil, kes joovad mahlu harvem kui kord nädalas. Teises uuringus aga hinnati seitsme aasta jooksul eakate inimeste kognitiivseid võimeid ning leiti, et neil, kes tarbisid enim puu-ja aedvilju, toimus taandarengut kõige vähem.

Puu- ja aedviljad sisaldavad rikkalikult antioksüdantidena toimivaid vitamiine, fütotoitaineid, folaate ning muid tervislikke ühendeid. Veel ühes läbiviidud katses selgus, et kolme aasta jooksul päevas 800 mikrogrammi foolhappe tarbimine aeglustas katsealuste (vanuses 50 kuni 70) kognitiivset taandarengut ning hoidis nende mälu korras. Foolhapet söönud inimeste mälu oli võrreldav 5,5 aastat noorematega ja nende kognitiivsete protsesside kiirus oli sama hea kui pea kaks aastat noorematel.

440

Ameerika eakate naiste kohta tehtud analüüsist selgus, et kõige kõrgema folaadi ja B12-vitamiini tasemega naiste kognitiivne võimekus oli samaväärne viis aastat noorematega. Folaati leidub väga palju näiteks maasikates, seega tasub õigel hooajal võimalikult palju kasulikke toiduaineid oma menüüsse lisada. Mõningate inimeste jaoks on suures koguses puuviljade tarbimine lihtsam näiteks smuutide ja mahlade kujul.

Ehkki Alzheimeri tõve ning selle ennetamise ja haiguskulu aeglustamise kohta on veel palju teadmata, usuvad teadlased, et puu- ja aedviljades leiduvad toitained mõjuvad inimeste ajule hästi ning vähendavad põletikke, oksüdantidest tulenevaid kahjustusi ning homotsüsteiini hulka, parandavad ajurakkude taastumist ja toimimist, verevarustust ning insuliinitundlikkust. Kõik nimetatud protsessid võivad olla seotud ka Alzheimeri tõve arenemisega.

Teadlaste kinnitusel võivad maasikad ja muud marjad ning puuviljad meie vaimsele tervisele vägagi kasulikud olla.