Mandlid

2708

Viimati uuendatud:

Tervisliku toiduvaliku puhul pole kiire ja tervislik sugugi teineteist välistavad.  Paljud inimesed armastavad näiteks mandleid krõbistada ja miks ka mitte? Neid on vahepeal näksimiseks mugav kaasas kanda ja lisaks on nad väga toitainerikkad.
Mandlid on tõepoolest kiire ja käepärane toit. Peotäis mandleid on hea lisand värskele salatile või riisiroale. Samas võib neid niisama pärastlõunase snäkina süüa.

Mandleid kasutatakse palju ka näiteks itaaliapäraste magustoitude ja Kagu-Aasia õlis küpsetatud toitude juures.
Eriti hästi sobivad mandlid tervislikke eluviise armastavate inimeste toidusedelisse. Mandlid on üks peamisi töötlemata toiduaineid, kust saadakse E-vitamiini. Uuringute kohaselt aitab 30 grammi mandlite söömine vähendada halva kolesterooli hulka veres. Mandlid mängivad olulist rolli ka kaalu säilitamise ja isegi langetamise juures.

Kui ees on pikk päev, tasub kotike mandleid alati käepärast hoida. Samuti võib mandleid süüa koos järgmise retseptiga:

Vahtrasiirupi-ricotta parfee mandlite ja ploomidega

  • üks supilusikas võid
  • 80 ml vahtrasiirupit
  • kuus viilutatud musta ploomi (ilma kivita)
  • 300 ml väherasvast ricotta juustu
  • 120 ml röstitud mandlilaaste

Mandlite röstimiseks tuleb need esmalt rasvavaba ahjuplaadi peale raputada ja viieks-kuueks minutiks (või kuni mandlid kuldseks ja aromaatseks muutuvad) 175 kraadisesse ahju panna. Ühtlase tulemuse jaoks tuleb mandleid plaadi peal korra või paar segada. Seejuures tuleb meeles pidada, et mandlid nii-öelda küpsevad edasi ka mõni aeg pärast ahjust välja võtmist

Parfee valmistamiseks tuleb alustada või sulatamisest suures kastmepannis. Sulanud võile tuleb lisada kaks supilusikat vahtrasiirupit ja ploomilõigud. Segu tuleb pannil keskmisel kuumusel hoida, kuniks ploomid on pehmemaks muutunud (aga hoiavad veel oma kuju) ja ajavad mahla välja. Samal ajal tuleb kokku segada pool vahtrasiirupist ja kogu ricotta juust ning see mõneks ajaks kõrvale tõsta.

Serveerimiseks tuleb umbes 120 ml ploomilõike nelja klaaskausi või brändiklaasi vahel jagada. Ploomidele läheb omakorda ricotta ja siis uuesti järelejäänud ploomilõigud. Kõige peale võib niristada veel vahtrasiirupit ja puistata röstitud mandlilaaste. Retsept on mõeldud nelja portsu jaoks.

Selle retsepti juurde sobivad enim ploomid, aga soovi korral võib need asendada kolme-nelja pirniga.