Kohvi säilitamine

4450

Milline on ideaalne tassike kohvi? Kuidas ikkagi kohvi kõige õigemini säilitada? Vastuseid ei pea kaugelt otsima. Siin ongi kogu tõde kohviubadest ja kuidas neid värskete ning aromaatsetena hoida.

Jahvatamine. Kõige targem on muretseda kohvi ubade kujul ja jahvatada neid ainult vastavalt vajadusele. Vaid nii on kohv alati värske. Kohviveskeid on mitmesuguseid, alates antiiksetest käsitsi vändatavatest kuni pöörlevate teradega veskite ja tänapäeval eelistatud ketastega veskiteni välja. Kvaliteetsemate kestasveskite hinnad võivad üsna suuresti varieeruda, aga odavamate, pöörlevate teradega ja käsitsi aetavad veskite hinnad algavad juba umbes kümnest eurost.

Õhukindlalt sulgemine. Enamasti on just õhk see, mis kohvi maitseomadusi ja aroomi rikub. Parim moodus oma lemmik kohvioad pikka aega värskete ja meelepärastena säilitada, on neid õhukindlas anumas hoida. Kummist tihendiga kuivainete säilituspurgid sobivad õhu eemalehoidmiseks ja maitse säilitamiseks suurepäraselt. Taassuletavad kilekotid ja tihedalt peale käiva kaanega plekkpurgid on samuti hea valik.

Jahedas ja pimedas. Teine tuntud kohviubade vaenlane on valgus Kohvijoojate jaoks meelepärase viimistletud maitse taga olevate õlide ja suhkrute lagundamisel mängib oma rolli kuumus. Seetõttu on kõige targem hoida oma kohvianum hästi õhutatavas sahvrinurgas ja kusagil alumisel riiulil. Ehkki need võivad kenad välja näha, ei ole soovitav hoida kohvi läbipaistvate purkide sees ja seda just valguse kahjulikkuse tõttu.

Sobimatu külmkapp. Vastupidiselt paljude inimeste arvamusele on külmkapp ilmselt üks ebasobivamaid kohti, kus kohvi hoida. Nimelt ei talu kohvioad niiskust. Ülimalt oluline on oad kuivana hoida, ent külmkappi (või sügavkülma) panduna võib kondenseerunud niiskus kohvi aroomile saatuslikuks saada ja kohvoad isegi hallitama panna. Põhilise rusikareegli kohaselt tuleb kohviubasid hoida jahedas (mitte külmas).

Kahe nädala reegel. Kahe nädala reeglit järgides võib alati kindel olla, et kohv on värske. Hindade seisukohast võib kohvi suuremas koguses valmis ostmine küll hea mõte tunduda, aga kõige värskema kohvi jaoks pole paremat taktikat, kui osta seda korraga väikeste koguste kaupa. Ka kõige kindlamini suletav säilitusanum ei suuda kohviubade aroomi ning maitset täielikult kaitsta, kuna korduvalt avades jõuab hävitav hapnik ikkagi ubadeni. Kui kohvi tuleb siiski hulgi osta, võiks proovida kohvioad parajate portsude kaupa vaakumpakendisse sulgeda, et oad püsiksid värsked ning õhu ja niiskuse eest kaitstud.

Väike meeldetuletus ideaalse kohvi jaoks:

  • Kohvi suurimateks vaenlasteks on valgus, õhk ja niiskus.
  • Värske kohvi varusid tuleb regulaarselt täiendada ning hoida kohvi jahedas ja kuivas.
  • Lõpetuseks – parim kohviuba on värskelt jahvatatud kohviuba.

Õige säilitamise korral on valmistatud kohv alati värske ning toob igale kohvisõbrale naeratuse näole. Bon Appetit!