Grill suvehooajaks valmis
Kellele ei meeldiks taldrikutäie grillimist ootava lihakraamiga uhkelt õueterrassile jalutada. Paras õudus on aga grilli kaant kergitades või selle sisse piiludes märgata eelmisest söömingust resti külge jäänud söestunud toidujäätmeid. Kui grill nägi viimati kasutust möödunud jaanipäeval ja ilmad on lõpuks ometi soojaks läinud, siis on aeg grill põhjalikult puhastada ja uueks hooajaks ette valmistada.
Vaja läheb:
• traatharja
• nõudepesuvahendit
• aiavoolikut
• veepritsi
• söögiäädikat
• söögisoodat
• prügikotti
• toiduõli
• grillile sobivat värvi
• keraamilisi brikette (gaasigrill)
• hambaharja
Hooldamine
Kõige õigem oleks grilli puhastada pärast iga kasutuskorda. Kui grillrest on veel soe (mitte enam liiga kuum), võib sellest korraliku traatharjaga üle tõmmata ja nii liigse puusöe ning toidujäätmed eemaldada. Sama kehtib tuha kohta. Kui see on jahtunud – viska välja. Tuhakastiga grilli puhul on see lihtne, selle puudumisel aga tuleb kasutada tolmuharja või väikest kühvlit.
Teisalt ei viitsi kaugeltki igaüks kohe grilli puhastama hakata, kui kõht on veel poolkõrbenud lihatükikesi täis. Palju lihtsam on grill silma alt kuni järgmise korrani ära lükata. Väikeste ettevalmistustega saavad aga asjad paika, ilma et peaks grilli pelgama hakkama. Järgnevaid juhiseid võib ellu rakendada vaid siis, kui grill ise, grillrestid, puusüsi ja muud grilli osad on piisavalt jahtunud.
Küürimine ja loputamine
Alustame roostevabast terasest grillrestidega. Kui rest liiga must ei ole, piisab puhastamiseks traatharjast, nõudepesuvahendist ja aiavoolikust. Teine variant on lahjendada üks osa söögiäädikat umbes nelja osa veega ning sellega grillresti pritsida. Segul tuleb mõnda aega toimida lasta, aga mitte nii kaua, et see ära jõuaks kuivada. Seejärel võib resti traatharjaga taas läikima lüüa ja veega üle loputada.
Leotamine
Kui grillrest on ikka väga hullus seisukorras, tuleb karmimad meetmed kasutusele võtta. Taas tuleb pöörduda söögiäädika poole, aga seekord koos teise tuntud abivahendi – söögisoodaga. Keemiatunnist tuttavat vahutavat reaktsiooni saab nüüd rakendada grillresti puhastamiseks.
Grillresti jaoks võib otsida ka piisavalt suure prügikoti ning seejärel kausis kokku segada ¼ tassi äädikat poole tassi söögisoodaga. Segu tuleb kotis olevale restile valada, kott pealt kinni siduda ja ööks seisma jätta. Järgmisel päeval peaks mis tahes järelejäänud mustuse saama veega maha loputada või siis tuleb vajaduse korral taas traatharja teeneid kasutada. Nagu ikka, jääb protseduuri lõpetama veega loputamine.
Malmrestidele tuleb roostetamise ennetamiseks pisut rohkem tähelepanu pöörata. Sarnaselt malmpannile, ei tohiks ka malmreste pärast pesu märjaks jätta. Mõnel juhul pole isegi seepi vaja, piisab lihtsalt traatharja või tugeva nailonharjaga nühkimisest. Kui rasvakiht on eriti paks, peaks piisama nõudepesuvahendist või veepritsi segatud neljast osast veest ja ühest osast äädikast. Malmrestide hooldamisel tuleb alati järgida vastavaid valmistajapoolseid juhiseid, aga tuleb meeles pidada neid alati põhjalikult kuivatada. Pärast puhastamist on kasulik restile kiht toiduõli kanda, et seda rooste eest kaitsta.
Tuha väljaviimine
Grilli seestpoolt puhastades kehtivad samad reeglid kui restide puhul. Esmalt tuleb eemaldada puusüsi ja tuhk. Igasuguse kinnijäänud mustuse eemaldamiseks võb kasutada traatharja ning taaskord võib kasutusele võtta juba tuttava äädikasegu või nõudepesuvahendi. Kui grillil on selja taha eriti tormine hooaeg ja sel on kohati värvikiht maha kulunud, saab asja parandada grillidele sobivate spreivärvidega – tuleb lihtsalt veenduda, et tegu on korrektse toote ja sobiva värviga.
Gaasigrilli ettevalmistamine
Gaasigrilli puhul tuleb laavakividel või keraamilistel brikettidel puhtam pool üles keerata. Kui puhtamat nurka enam ei leia, on aeg sealmaal, et kivid välja vahetada. Seejuures tasub kontrollida, et gaasiseadme abiseadmed oleks kindlalt paigas ja rasvavabad. Väikeste piirkondade puhastamisel on abiks vana hambahari ja natuke nõudepesuvahendit.
See võib küll pisut vaeva nõuda, aga füüsilise jõuga saab kinnijäänud rasvast peagi jagu. Asi pole vaid kenas välimuses. Puhta grilliga maitseb ka toit paremini ning pole vana puusütt, mis kõrbenud mekki lisaks. Nii et enne liha marinaadi panemist tasub grill läikima lüüa – siis on see valmistatava pidusöögi vääriline.