Isetehtud seebivormid

5305
Isetehtud seebid

Seebitegemise õppimine on midagi enamat, kui lihtsalt üks vahva hobi – see on ka hea moodus pisut raha kokku hoida. Koduseid seepe valmistatakse kahel moel: sulatamise ja valamise meetodil või külmprotsessina. Viimane on keerulisem ning suisa ohtlik, kuna seebi valmistamisel kasutatakse seebikivi. Seebivorme läheb aga vaja mõlema meetodi puhul. Järgnevalt vaatame pisut lähemalt, mida on vaja, et valmistada ning kasutada koduseid seebivorme.

 

Vineer

Vineer on suurepärane materjalivalik, kui asi puudutab isetehtud seebivorme. See on väga mitmekülgne, kergesti töödeldav ning vineerist tükke on omavahel kerge kokku panna. Vineeri ei ole vaja kuidagi eriliselt töödelda, et valmis vorm seebi jaoks ette valmistada. Vineerist saab teha tavalise seebikangi valmistamiseks sobiva vormi.

 

Šabloon

Vineerist seebivorm

Šabloonide abil saavad seebivormid alati õige suurusega ning kõik tükid sobituvad ideaalselt kokku. Ära tuleb mõõta nii vormi pikkus kui laius. Ülemine ja alumine külg ning mõlemad pikemad küljed peavad kõik ühesuurused olema. Lisaks läheb vaja kahte väiksemat küljetükki.

 

Vajaminevad tööriistad

Vineeri lõikamiseks läheb vaja saagi. Vormi kokkulöömiseks tuleb käepärast hoida ka naelad ja haamer. Lisaks läheb tarvis lameda teraga teravat nuga, et seep vormist kätte saada. Kui seep on vormis tahkestunud, võib selle viiludeks lõigata ja tükid tsellofaani sisse keerata.

 

Vahapaber

Vahapaber kuulub nende tarvikute hulka, mida meil majapidamistes nüüdsel ajal enam sageli ei kohta. Seda ei saa ahjus kasutada nagu küpsetuspaberit ning see ei aita ka toitu soojas hoida. Seebiteo juurde sobib see aga suurepäraselt. Tegelikult võiks öelda, et vahapaber on seebivormides lausa asendamatu. Seebi koostisosad muudavad seebimassi äärmiselt kleepuvaks ja seda isegi metalli ning puidu puhul. Siin tulebki mängu vahapaber – kui vorm on valmis tehtud, tuleb see vahapaberiga vooderdada (läikiv külg üleval). Pärast seebi vormi valamist tuleb paber vedela seebimassi kohale keerata ja kõige peale vormi kaas panna.

 

Šokolaadi- ja kommivormid

Kommivorm

Kui tavaline vineerist seebivorm ei tundu just kõige meelepärasema valikuna, võib seepide valmistamiseks kasutada ka plastikust šokolaadi- ning kommivorme. Nii jääb tulemus pisut erilisem ja dekoratiivsem. Kui seebimass on tahkestunud, tuleb vorme pisut väänata, et seebitükke kätte saada.

 

Seebi koostisosad

Seebi valmistamiseks tuleb varuda õiges koostisosad. Suuremas osas retseptides kasutatakse seebikivi, aga tegelikult võib koduse seebiteo juures kasutada märksa ohutumaid koostisosasid. Varuda tuleb glütseriiniseepi, aroomi- või eeterlikke õlisid, värvilisis seebilaaste (soovi korral) ja mis tahes maitse- või ravimtaimi või isegi pimsskivi tükikesi, mida seebisegu sisse panna. Esmalt tuleb glütseriiniseep laastudeks teha ning vesivannile tõsta. Kui see on sulanud, võib lisada ürdid, õlid ja värvilised seebilaastud. Seebimass tuleb korralikult läbi segada ning meelepärastesse vormidesse valada.

Seebitegemise õppimiseks kindlasti pöörduge asjatundjate poole.