Omatehtud küünalde valmistamine

Kui on tahtmine kodus omatehtud küünlaid valmistada, aga napib ideid mõnusate ja sügisesse sobivate aroomide lisamiseks, ei pea inspiratsiooni saamiseks sugugi kaugele vaatama. Kõige paremad mõtted tulevad ümbritsevast loodusest ning sügiseselt toidulaualt. Üldise reegli järgi on sügisaroomid raskemad ja täidlasemad kui näiteks kevade või suvega seonduvad lõhnad. Sügisesi lõhnu iseloomustavad eelõige mitmesugused küpsetised ning muud maitsed ja toidud, mida inimesed on aastasadade jooksul hakanud sügisega seostama. Küünalde valmistamisel tasub neid lõhnu-maitseid nii-öelda tallele panna. Nii saab sügisaroomi ka muul ajal tuppa tuua.

Jõhvikad

See ilus punane, pisut mõrkjas, aga väga kasulik mari sobib imehästi inspireerima nii sügisteemalisi kui talvehõnguga küünlaid. Sügisestes lõhnasegudes lisavad jõhvikad pehmemate aroomide juurde pisut hapukas-kibedat nooti. Lisaks võib jõhvikaid dekoratiivsete elementidena kasutada – kuivatatud või muul moel säilitatud marju saab hõlpsalt omatehtud küünalde sisse panna või hiljem küünla väliskülje sisse vajutada.

Kõrvitsad

Kõrvits on tõeline sügise sümbol ning väga levinud ideede allikas aroomiküünalde valmistamisel. Sama kehtib tegelikult kõikide muude puu- ja aedviljade ning muude saaduste kohta, mida sageli sügisküpsetiste juures kasutatakse. Siia alla kuuluvad nii bataadid kui suvikõrvitsad, samuti pähklid. Küpsetusteemaliste sügisaroomidega küünaldele võiks muuhulgas lisada ka pruuni suhkrut.

Nelk

Tegu on selgelt eristatava aroomiga vürtsiga, mida paljud inimesed seostavad näiteks kõrvitsasalatiga – jällegi üks sügisega seonduv toit. Sügisteemaliste küünalde juurde sobib küllusliku ja domineeriva lõhnabuketiga nelk imehästi.

Kaneel

Kaneel

Kaneeli nuusutades tekib samuti paljudel inimestel seos sügiskuudega. Sageli kasutatakse lõhnaküünalde tegemisel kaneeli koos nelgiga. Muskaatpähkel on veel üks samasse ansamblisse kuulub vürts, mida sügishõnguliste küünalde juures kindlasti kasutada tasub.

Vahtrasiirup

Kuna sügis toob looduses ning eriti puude juures kaasa suuri muutusi, on see hea aeg küünlade valmistamisel vahtrasiirupi aroomi kasutada. Loob ju seegi kaudselt sügisega seoseid. Vahtralõhnad sobivad igal juhul sügisaroomide arsenali täiendama.

Kastanid

Lisaks muule on alati võimalik otsida pisut põnevamaid lahendusi ning vaadata hõrguma, pähklisema aroomi leidmiseks näiteks kastanite poole. Kastanite lõhn ei ole kindlasti kõige levinum sügisaroom, aga kui küünlategijail õnnestub see siiski tabada, on tegu tõeliselt eriliste ja meeldejäävate küünaldega.

Sügisesed tsitruselised

Mõned küünlameistrid armastavad küünaldele lisada pisut apelsinihõngu – ühest küljest sobib apelsin väga hästi mitmete ülaltoodud aroomide juurde, teisalt seostuvad need tihedalt jõuludega (on ju meilgi kombeks mandariine ja apelsine laua peale panna).