Viilutatud või tükeldatud aedviljade käepärast hoidmine aitab söögivalmistamisprotsessi mitmel moel hõlbustada. Kui tükeldamistöö ühel pool, võib värsked aedviljad külmkappi paigutada, et need toiduvalmistamise või niisama näksimise tarvis alati võtta oleks. Paljud aedviljad säilitavad oma omadused ka sügavkülmas. See variant on hea just sügisese saagikülluse tallele panemiseks. Teisalt on sügavkülmas kasutamisvalmis aedviljavaru hoidmine igal ajal mugav.
Järgnevalt tuleb juttu sellest, kuidas erinevaid värskeid aedvilju pärast tükeldamist kõige paremini säilitada, et need ei kaotaks oma maitset ega struktuuri.
Aedviljad on selles mõttes sarnased, et eelistavad üsna ühesuguseid säilitustingimusi.
Kui mõni aedvili on allpool toodud nimekirjast välja jäänud, siis tasub vaadata mõne muu samataolise aedvilja kohta toodud soovitusi. See pole küll rusikareegel, aga on enamasti siiski abiks.
Mis on blanšeerimine?
Nimekirja uurides võib tähele panna, et mitmeid aedvilju soovitatakse enne sügavkülmutamist blanšeerida. See tähendab, et aedviljatükid tuleks lühikeseks ajaks keeva vee sisse panna – 30 sekundiks kuni viieks minutiks. Eelistatud pehmusastme kontrollimiseks võite aedvilju vahepeal maitsta. Pärast blanšeerimist tõstke aedviljad kohe jäävanni. Kui aedviljad on maha jahtunud, tõstke need paberrätikute peale kuivama, et liigsest veest lahti saada.
Aedsalatid, spinat ja muud lehtköögiviljad
Külmkappi panekuks rebige või lõigake lehtköögiviljade lehed ära võimalikult varre/juurika lähedalt. Peske lehed korralikult ära ja kuivatage (näiteks spetsiaalse salatikuivatajaga). Visake ära kõik närtsinud ja vanad lehed. Kuivad lehtköögiviljad tuleb ühe või kahe õhukese kihina paberrätikute vahele laduda ja paber õrnal kokku rullida, nii et tulemuseks on nagu rullbiskviit, kus paber on biskviidiks ning lehtköögiviljad täidiseks. Kinnitamiseks on hea kasutada kummipaelu.
Üldjuhul ei soovitata lehtköögivilju külmutada, sest need muutuvad liiga pehmeks ja kaotavad oma krõmpsuva tekstuuri.
Keetmisega n-ö närvutatud lehtköögivilju (näiteks kuumutatud spinat, lehtkapsas, peedipealsed) võib külmutada peale küpsetamist. Lihtsalt kurnake lehtköögiviljad ära ja pange külmutuskottidesse. Need säilivad sügavkülmas kuni aasta.
Artišokid
Säilitatakse eelkõige artišokkide südamikke. Südamikud võib sidruniveega üle piserdada. Õhukindlas anumas püsivad südamikud külmkapis värsked kuni kolm päeva.
Spargel
Sparglivarte puitunud otsad tuleb ära lõigata ja varred otsapidi veega täidetud purgi või muu anuma sisse torgata (nagu lillekimp). Selleks et spargel teiste külmkapis seisvate asjade lõhnadega kokku ei puutuks, katke veest välja jäävad varreosad kilekotiga.
Külmutamiseks blanšeerige tükeldatud sparglid, kurnake ja pange külmutuskottidesse.
Peedid
Esimese asjana tuleb juurikas lehtedest eraldada. Peedilehti võib säilitada nagu salatit ja muid lehtköögivilju, aga nad säilivad külmkapis värskena üsna lühikest aega. Tükeldatud peeti võib aga hoida külmkapis niiske paberrätikuga ääristatud karbis.
Külmutamiseks pange tükeldatud (ja keedetud või keetmata) peeditükid külmutuskotti. Eelnevalt küpsetatud peedid säilitavad külmutades oma tekstuuri paremini. Toorelt külmutatud peeditükid sobivad paremini selliste toitude sisse, kus tekstuur erilist rolli ei mängi (näiteks püreed suppide või küpsetiste jaoks).
Spargelkapsas ehk brokoli
Õisikuteks lõigatud brokoli püsib värske ja krõmps, kui säilitada seda külmkapis kergelt niisutatud paberrätikute vahel. Brokolit ei tohiks hoida õhukindlas anumas – see vajab värskuse säilitamiseks kokkupuudet õhuga.
Külmutamiseks tuleb brokolitükid blanšeerida, kurnata ja külmutuskottidesse panna. Külmutatud brokoli säilib kuni aasta.
Brüsseli kapsas ehk rooskapsas
Poolikuteks või veerandikeks lõigutud brüsseli kapsast säilitatakse nii külmkapis kui sügavkülmas samamoodi nagu õisikuteks lõigatud brokolit.
Peakapsas
Tükeldatud kapsas tuleb külmikus säilitamiseks tihedalt toidukilesse mässida. Kapsas tuleks ära tarvitada paari päeva jooksul. Peakapsast ei soovitata sügavkülmutada, aga pikemaks säilitamiseks on hea variant näiteks hapendamine.
Porgandid
Värskeid tükeldatud porgandeid säilitatakse külmikus kilekoti sees. Selleks, et need ära ei kuivaks, on soovitatav porganditükid niisutatud paberrätikute sisse mässida või külma vee sisse panna. Veeanum tuleks küll kinni katta, et vette prahti ei satuks, aga õhukindlatest anumatest on parem siiski hoiduda.
Külmutamiseks blanšeerige porgandeid, kurnake ja pange külmutuskottidesse. Külmutatud porganditükid säilivad kuni aasta.
Lillkapsas
Tükkideks lõigatud lillkapsast säilitatakse samamoodi nagu brokolit, aga seejuures tuleb arvestada, et lahti lõigatud värske lillkapsas kaotab üsna kiiresti oma maitse (kui seda ei külmutata) ja võtab väga kergesti külge teiste külmkapis hoitavate toiduainete aroomi ja maitse. Külmkappi pandud tükeldatud lillkapsavaru tuleks võimalikult kiiresti ära kasutada.
Seller
Külmkapis säilitades või sügavkülmutades võib selleritükkidega samamoodi ümber käia nagu porgandiga. Sügavkülmast võetud seller muutub aga sulades pehmeks ja sobib seetõttu eelkõige selliste toitude sisse, kus komponentide tekstuur ei ole oluline (näiteks hautised).
Kurgid
Tükkideks lõigatud värsked kurgitükid tuleb külmkapis säilitamiseks õhukindlalt toidukilesse mässida või kilekoti sisse panna. Kurgitükid püsivad värsked kuni kolm päeva.
Kurke on parem mitte sügavkülmutada.
Baklažaan
Baklažaan säilib lahti lõigatuna halvasti, aga häda korral kannatab seda siiski mõnda aega külmkapis hoida. Selleks, et baklažaanitükid võimalikult kaua oma värskuse säilitaksid, laduge need külmkappi panemiseks kihiti mõne karbi või muu anuma sisse, nii et iga kihi vahele jääks paberrätik. Oksüdeerumise ennetamiseks võib peamise kihi lõikepinnad sidrunimahlaga üle tõmmata.
Külmutamiseks tuleks baklažaanitükke esmalt blanšeerida. Keevast veest läbi lastud baklažaan säilib külmutuskottidega sügavkülma panduna kuni aasta. Külmutatud baklažaan kaotab sulades oma tekstuuri. See sobib hästi püreejate roogade (nagu baba ganoush või ratatouille) valmistamiseks.
Küüslauk
Küüslauk tuleb võimalikult kiiresti pärast tükeldamist õhukindla anuma sisse panna ja külmkappi tõsta. Nii püsivad tükid kuni kaks päeva värsked.
Külmutamiseks mässige küüslaugutükid esmalt toidukile või fooliumi sisse ja pange siis õhukindla külmutuskoti sees sügavkülma. Küüslaugutükid säilivad sügavkülmas kuni aasta.
Rohelised aedoad
Rohelised aedoad tuleb külmkappi panekuks kilekotti panna või toidukile sisse mässida.
Külmutamiseks tuleb tükeldatud aedubasid blanšeerida ning ära kurnatud oad külmutuskottidega sügavkülma tõsta. Säilivad kuni aasta.
Porru
Kuna tükeldatud porru võib mõjutada teiste külmkapis seisvate toiduainete lõhna ja maitset, tuleks seda hoida õhukindla karbi või koti sees. Sedasi püsivad porrutükid värsked kolm kuni viis päeva.
Sügavkülma panekuks tuleb porru blanšeerida, ära kurnata ja külmutuskottide sisse panna. Porrutükid säilivad sügavkülmas kuni aasta.
Okra ehk muskushibisk
Okrat ei soovitata eriti varuks ette lõigata – see lõhnab kaunis tugevalt ja tekitab köögis paraja segaduse. Okra on kõige otstarbekam alles vahetult enne kasutamist ära tükeldada.
Nagu kõike muud võib ka okrat sügavkülmutada, aga sellisel tuleb seda juba enne lõikuma hakkamist blanšeerida. Kui see on keevast veest läbi lastud ja ära tükeldatud, võib okrat kuni aasta külmutuskottides säilitada.
Sibulad
Tükeldatud värske sibul tuleb värskuse säilitamiseks võimalikult kiiresti pärast lahtilõikamist õhukindla säilituskarbiga külmkappi panna, kus see säilib umbes kolm kuni viis päeva.
Külmutamiseks mässige sibul sarnaselt küüslaugutükkidele esmalt toidukile või fooliumi sisse ja pange siis õhukindla külmutuskoti sees sügavkülma. Need säilivad kuni aasta.
Pastinaak
Värskelt lõigatud pastinaaki võib säilitada kilekottides külmkapis. Selleks, et pastinaagitükid ära ei kuivaks tuleb need kas niiskete paberrätikute sisse keerata või külma vette panna. Veeanum tuleb vee puhtana hoidmiseks kindlasti kinni katta, aga ärge kasutage tükeldatud pastinaagi vee sees säilitamiseks õhukindlaid anumaid.
Sügavkülmutamiseks blanšeerige ja kurnake pastinaagitükid. Pastinaak säilib sügavkülmas külmutuskottides kuni aasta.
Paprikad ja piprakaunad
Tükkideks lõigatud paprika säilitab külmkapis kilesse mässituna või kilekotti panduna värskuse kuni kaks päeva. Selleks, et paprikatükid ligaseks ei muutuks, tuleks need enne kilega sisse mässimist paberrätikuga katta.
Külmutamiseks tõstke paprika või piprakaunade tükid kõigepealt ühekordse kihina taldriku või kandiku peal sügavkülma ja laske täielikult ära külmuda. Seejärel tuleb paprikatükid külmutuskotti ümber valada. Külmutatud paprika seisab kuus kuni kaheksa kuud.
Kartulid
Tükeldatud kartulid säilitavad vee sees värskuse kuni ööpäevaks.
Sügavkülmutamiseks on soovitatav kartulitükke blanšeerida. Kartul säilib sügavkülmas külmutuskottides kuni aasta.
Redised
Tükeldatud värske redis püsib värske kilekoti sees külmkapis. Niiskussisalduse säilitamiseks tuleks tükid siiski kas niiskesse paberrätikusse mässida või külma vee sisse tõsta. Veeanum tuleb vee puhtana hoidmiseks kindlasti kinni katta, aga ärge kasutage õhukindlaid anumaid.
Redised ei sobi külmutamiseks.
Rabarber
Rabarberil on võrdlemisi lühike kasvuhooaeg ja seetõttu on seda mugav küpsetiste tegemiseks portsudena sügavkülmutada. Tükeldatud rabarberit võib hoida kilesse mässituna või õhku läbilaskva anuma sees külmkapis, kus see püsib värske kuni viis päeva.
Külmutamiseks laotage rabarberitükid ühekordse kihina taldriku või kandiku peale ja tõstke sügavkülma. Külmunud rabarberitükid tuleb külmutuskotti ümber valada ja kuue kuu jooksul ära tarvitada.
Kõrvits
Tükeldatud kõrvits seisab toidukilesse mässituna külmkapis kuni kolm päeva. Seejuures tuleb arvestada, et kõrvits imab ümbritsevaid lõhnu kergesti endasse, mistõttu seda tuleks eemal hoida tugevalt lõhnavatest toitudest ja toiduainetest.
Enne külmutamist on soovitatav kõrvits ära küpsetada. Keetke või küpsetage kõrvits ahjus pehmeks, laske täielikult ära jahtuda ning pange külmutuskottide või õhukindlate säilituskarpidega sügavkülma. Keedetud kõrvitsatükid säilivad sügavkülmas kuus kuni kaheksa kuud.
Tomatid
Tomatitaimede viljad on õigupoolest küll marjad, aga moe poolest peetakse neid siiski köögiviljadeks ning seetõttu oleme tomatid ka siinsesse nimekirja lisanud.
Tükeldatud tomatid ei püsi kaua värsked. Kui lahti on lõigatud ainult osa tomatist, siis saab pooliku tomati säilivust pikendada, kui see lõikepind allpool taldriku peale panna, kinni katta ja külmkappi tõsta. Tomat püsib külmkapis või jahedal toatemperatuuril värske kuni päeva.
Sügavkülmutamiseks tomatid siiski ei sobi.
Naerid
Kilesse keeratud tükeldatud naerid püsivad külmkapis värsked kaks kuni neli päeva. Selleks, et naerilõigud oksüdeerudes pruuniks ei tõmbuks, pihustage neile pisut sidrunimahla.
Sügavkülmutamiseks on soovitatav naereid blanšeerida. Naeritükid säilivad sügavkülmas külmutuskottides kuni aasta.
Suvikõrvits
Sügavkülmas säilitamiseks blanšeerige ja kurnake suvikõrvitsatükid. Külmutatud suvikõrvits tuleks ära tarvitada aasta jooksul. Enne blanšeerimist ja külmutamist on soovitatav suvikõrvitsa pehme sisu eemaldada.