Marineeritud naerid

2380
Marineeritud naerid

Naereid marineeritakse sageli koos peeditükkidega. Selle tulemusena teevad naerid purgis seistes paraja muutumismängu läbi ja omandavad kelmikalt roosapõskse värvuse. Alguses on marineerimisvedelik tänu peedile õrnalt toonitud, aga juba päev hiljem on vedelik tumedamaks värvunud ja naerid omandavad peaaegu neoonroosa värvitooni. Lõpuks polegi enam võimalik naeril ja peedil silma järgi vahet teha. Marineeritud naereid on tõeliselt lihtne valmistada – tuleb lihtsalt marinaad valmistada, naerid ja peet kangideks lõigata ning nädal aega purgis tõmbamist teeb juba ülejäänu.

Tegu ei ole siiski pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud retseptiga. Need naerid on kõige paremad kaks-kolm nädalat peale valmimist. Õnneks on neid väga lihtne ja odav igal ajal juurde valmistada. Nii et kui külalised on viimase purgitäiel hea maitsta lasknud, siis pole mingi vaev poest uues kogus naereid tuua ja järjekordne laar purki panna.

Marineeritud naerid
Retseptis antud küüslugukogust võib soovi korral vähendada. Võimalusel hoiduge tavalise peenikese lauasoola kasutamiseks, kuna see kipub marinaadile pigem ebameeldiva ja mõrkja meki andma. Sobib mis tahes muu valge sool, sest näiteks hallikas kivisool võib marinaadi värvuse ära rikkuda.

Marineeritud naeriste retsepti võib vabalt kasutada nii nagu see allpool toodud on, aga katsetamishimulisemad võivad purki lisada ka paar tillioksa või tilliõisi – see annab marinaadile hoopis teise mõõtme. Teravamate elamuste jaoks võib lisada näiteks piprakauna.

  • 900 ml vett
  • 70 g jämedat valget soola, näiteks koššer soola või meresoola
  • üks loorberileht
  • 5 supilusikat söögiäädikat
  • kilo naereid, kooritud
  • üks väike peet või paar viilu suuremast peedist, kooritud
  • kolm küüslauguküünt, kooritud ja õhukeselt viilutatud
  1. Kuumutage kastrulis umbes kolmandik veekogusest. Lisage veele sool ja loorberileht ning segage, kuniks sool on lahustunud.
  2. Tõstke kastrul tulelt ja laske veel toatemperatuurini jahtuda. Kui soolavesi on jahtunud, lisage äädikas ning ülejäänud vesi.
  3. Lõigake naerid ja peet kangideks (umbes friikartulite mõõtu). Pange naeri- ja peedikangid ning küüslauguviilud suurde puhtasse purki ja valage marinaadiga (koos loorberilehega) üle.
  4. Keerake purgile kaan peale ja laske sel nädal aega toatemperatuuril (siiski pigem jahedas kui soojas) seista. Kui marinaad on oma töö ära teinud, võib naeripurgi külmkappi tõsta.

Säilitamine: naerid säilivad külmkapis seistes mitu nädalat. Alguses on nad veel üsna kõvad, aga muutuvad aja möödudes pehmemaks. Marineeritud naerid tuleks ära tarbida kuue nädala jooksul. Kaua seistes kaotavad nad lihtsalt oma võlu ja muutuvad maitselt igavaks.