Sidruni kümme tervislikku kasutusvõimalust


Sidrunimahla pigistamine

Sidrunid kvalifitseeruvad kahtlemata supertoiduks. Lisaks võrratutele maitseomadustele (ja seda kõiksugu erinevate roogade koostises), on sidrunitel ka väga tervislikud. Sidrunimahlas sisalduvad flavonoidid sisaldavad kasulikke antioksüdante ning just seetõttu leiavadki sidrunid kasutamist niivõrd paljude erinevate hädade ravimisel. Järgnevalt kümme põhjust, miks sidrunid alati käepärast hoida.

  1. Neerukivide ennetamiseks. Kui iga päev pool klaasi sidrunimahla juua, tõstab see tsitraadi taset uriinis. Uuringute kohaselt on sel omadus ennetada kaltsium-neerukivide teket.
  2. Valusa kurgu leevendamiseks. Meega segatud sidrunimahl aitab leevendada valusast ja kriipivast kurgust tingitud ebameeldivustunnet.
  3. Kaalu langetamiseks. Uute teadusuuringute valguses on selge, et ekstreemsed sidrunimahladieedid pole sugugi ainuke moodus, kuidas sidruneid süües kaalu langetada. Sidrunimahl sisaldab vesilahustuvat kiudainet – pektiini, mis omakorda aitab kaasa kaalulangetamisele.
  4. Päeva alustamiseks. Hüvasti kohvi ja energiajoogid! Alustage oma päeva ja turgutage seedimist hoopis kuuma tassitäie vee ja sinna pigistatud vitamiiniküllase sidrunimahlaga.
  5. Sügeluse peatamiseks. Ärritavatest taimedest või putukahammustustest tingitud sügeluse leevendamiseks hõõruge sügelevat kohta sidrunimahlaga. Sidruni põletikuvastased ja tuimestavad omadused aitavad nahka rahustada.
  6. Seedimise soodustamiseks. Sidrunimahla mõjust kaalulangetamisele on erinevates allikates palju juttu olnud. Üks levinum soovitus on segada kokku sidrunimahl ja linaseemned – selle segu tarvitamine peaks aitama jääkaineid kiiremini väljutada.
  7. Vähivastase toime pärast. Uuringud on näidanud, et tsitruselistes leiduvatel limonoididel on vähivastased omadused. Limonoidid on ühendid, mis kaitsevad meie rakke vähirakkude kujunemiseni viivate kahjude eest.
  8. Kaaliumi saamiseks. Banaanide söömine pole sugugi ainuke moodus päevase kaaliumiannuse saamiseks. Sidrunid sisaldavad küll palju C-vitamiini, aga lisaks sellele on nad ka üsna kaaliumirikkad (umbes 80 mg). See mineraal hoiab meid tugeva ja tegusana.
  9. Palaviku alandamiseks. Kui kehatemperatuur hakkab tuure üles võtma, jooge ära klaasitäis vees lahustatud sidrunimahla – see on hea abivahend palaviku alandamiseks.
  10. PH tasakaalustamiseks. Ehkki sidrunid tunduvad happelised, on need üllataval kombel hoopis heaks aluselise toidu allikaks ja aitavad organismi pH-taset tasakaalustada.
Loe ka:   Sidrunine spargel peekonis

 

logi sisse

Captcha!

unustasid parooli?

Back to
logi sisse
Choose A Format
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals