Paleo dieet – mis see on?
Paleo dieet on kõige tervislikum viis toitumiseks. Tegu on ainukese toitumiskavaga, mis toetub inimeste tugevamaks, energilisemaks ja tervemaks muutmisel geneetikale. Bioloogias, biokeemias, oftalmoloogias, dermatoloogias ja mitmetes teisteski valdkondades tehtud uurimuste kohaselt on inimesi vaevavate degeneratiivsete haiguste, nagu rasvumise, vähktõve, diabeedi, südamehaiguste, Parkinsoni tõve, Alzheimeri tõve, depressiooni ja viljatuse, taga just kaasajal levinud toitumismustrid (palju töödeldud tooteid, transrasvu ja suhkruid). Kuidas siis järgida paleo dieeti?
Väherasvased valgud
Väherasvased valgud hoiavad lihased tugevad, luud terved ja immuunsüsteemi vastupanuvõime kõrge. Ühtlasi ei tekki valke süües toitukordade vahel tühja kõhu tunnet.
Puuviljad ja aedviljad
Puuviljades ja aedviljades leidub palju antioksüdante, vitamiine, mineraale ja fütotoitaineid. Kõik need ühendid on tuntud oma võime poolest vähendada mitmete degeneratiivsete haiguste esinemistõenäosust (vähkkasvajad, diabeet ja neuroloogiliste kahjustustega seotud haigused).
Tervislikud rasvad pähklitest, seemnetest, avokaadost, oliiviõlist, kalaõlist ja rohuga toidetud loomade lihast.
Teaduslikud ja epidemoloogilised uurimused näitavad, et piisav monoküllastumata ja omega-3 rasvade tarbimine vähendab märkimisväärselt rasvumise, vähkkasvajate, diabeedi, südamehaiguse ja kognitiivsete kahjustuste esinemissagedust.
Tervishoiutöötajad ja ajakirjandus on küllastunud rasvad kurjajuureks tembeldanud. Mis on aga selle negatiivse suhtumise taga? Kas tänapäevased soovitused tarbitavate küllastunud rasvade kogused võimalikult madalal hoida, on ikka põhjendatud? Kui üldse, siis kui palju ja millist tüüpi küllastunud rasvu tarbida? Ilma ajaloolise ja teadusliku vaatenurgata oleks neile küsimustele pea võimatu vastata.
Üks suurimaid erinevusi inimeste tänapäevase toitumise ja meie esivanemate kunagise menüü vahel on söödava liha rasvasisaldus. Teravilja peal üles kasvatatud loomade liha rasvasisaldus vastandub vabalt rohumaadel söövate või metsloomade, -lindude ja kalade rasvasisaldusele. Metsloomade liha on märkimisväärselt väherasvasem ning selles leidub võrdlemisi vähe küllastunud rasvu. Samas sisaldab metsloomade ja rohumaadel kasvatatud loomade liha palju kasulikke omega-3 rasvu nagu EPA (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape).
Paleo dieet – hüved
Suurema osa inimeste jaoks piisab teadmisest, et paleo dieet tagab parimad võimalikud tulemused. Normile vastav lipiidide tase veres, kaalukaotus, autoimmuunhaigustest tulenevate valude vähenemine on piisavad põhjused paleo dieedi järgimiseks. Paljudele aga ei sobi etteantud juhiste pimesi järgimine. Olgu siis tegu toitumise või harjutustega, oluline on teadvustada endale miks see kõik ette on võetud ja mida loodetakse saavutada. Õnneks on paleo dieet vastu pidanud nii ajatestile kui teaduslikele uuringutele.
Paleo dieet teeb toidusedelis omad väikesed kohendused ja jätab menüüst välja kõik need toiduained, mis inimese organismiga ei sobi (teraviljad, kaunviljad ja piimatooted) ning suurendab vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide tarbimist.
Süüa
puuvilju
aedvilju
väherasvast liha
mereande
pähkleid ja seemneid
kasulikke rasvasid
Vältida
piimatooteid
teraviljatooteid
valmistoite ja suhkruid
kaunvilju
tärklist
alkoholi