Neli maitsvat ning lihtsat paleo retsepti

6520
paleo dieet grillkana

Grillitud kana koriandri ja basiilikuga

  • kolm laimi (mahl ja koor), eraldi lisatuna
  • kolm supilusikat ja 60 ml oliiviõli
  • kolm supilusikat Dijoni sinepit
  • kolm supilusikat gluteenivaba sojakastet (Tamari kastet)
  • kuus hakitud sibulapealset, eraldi lisatuna
  • neli hakitud küüslauguküünt, eraldi lisatuna
  • kaks supilusikat hakitud basiilikut
  • kaks supilusikat hakitud koriandrilehti
  • maitsestamiseks soola ja pipart
  • kontideta kanakintse (1,4 kg)

Alustuseks tuleb kokku segada kahe laimi mahl ja koor, 60 ml oliiviõli, sinep, Tamari kaste, kolm sibulapealset, kaks küüslauguküünt, sool ja pipar.

  1. Kana tuleb panna vähemalt neli liitrit mahutava toiduainete säilituskoti või mõne muu sobiva kilekoti sisse.
  2. Eelnevalt kokku segatud marinaad tuleb kotis oleva kana peale valada ja lihal pool tundi marineerida lasta.
  3. Samal ajal võib grilli või grillpanni sooja panna.
  4. Kui kana on parajalt marineerinud, on aeg see kuumale grillile visata ja seitse minutit küpsetada.
  5. Kanatükid tuleb ümber keerata ja küpsetada, kuni liha sisetemperatuur on umbes 75 kraadi.
  6. Valmis liha võib grillilt ära tõsta ja kõrvale panna.
  7. Vahepeal tuleb kastmeks kokku segada järelejäänud laimi mahl ja koor, kolm supilusikat oliiviõli, kolm sibulapealset, kaks küüslauguküünt, basiilik ja koriandrilehed.
  8. Viimase asjana tuleb grillitud kana suupärasemateks tükkideks lõigata ja kastmega üle valada.

 

Kiire aedvilja-vorstivormpaleodieet aedvilja vorstivorm

  • pool kilo toorvorste
  • üks suur, sektoriteks viilutatud punane sibul
  • 120 ml seeni
  • 120 ml tükeldatud punast paprikat
  • 120 ml tükeldatud kollast paprikat
  • pool kapsapead, tükeldatud või ribadeks lõigatud
  • kolm supilusikat oliiviõli
  • aedviljatoitudele sobivat maitseainesegu
  1. Ahi tuleb 175 kraadi juurde sooja panna.
  2. Enne toiduainete lisamist tuleb vähemalt 30 cm läbimõõduka malmist ahjupann õliga kokku määrida.
  3. Seejärel tuleb kõik aedviljad kihiti pannile laduda ning peale soola, pipart ja maitseainesegu raputada.
  4. Kõige peale lähevad viilutatud toorvorstid.
  5. Enne ahju panemist tuleb pann fooliumiga katta.
  6. Vormirooga tuleb küpsetada umbes 25 minutit või kuni vorst on korralikult läbi küpsenud.

Retsept pärineb Melissa Joulwani kokaraamatust pealkirjaga „Well Fed“, milles on teisigi häid paleo dieediga sobivaid toite

 

Grillitud lõhegrillitud lõhe

  • üks supilusikas sulatatud kookosrasva
  • üks supilusikas värsket apelsinimahla
  • 1,5 teelusikat kuivatatud ingverit
  • 1,5 teelusikat jahvatatud köömneid
  • 1,5 teelusikat jahvatatud koriandrit
  • pool teelusikat suitsutatud paprikat (pulber)
  • maitsestamiseks soola
  • veerand teelusikat Cayenne’i pipart
  • 700 grammi kuni kilo lõhefileed
  1. Kõigepealt tuleb kausis kokku segada oliiviõli, apelsinimahl, ingver, köömned, koriander, paprika, sool ja Cayenne’i pipar. Segu peaks jääma parajalt paks.
  2. Fileetükid tuleb mõne suuremat sorti nõu sisse panna ja siis ükshaaval eelnevalt valmis tehtud seguga kokku hõõruda. Seejärel tuleb kalatükid pooleks tunniks külmkappi jätta.
  3. Samal ajal võib grilli või grillpanni sooja panna. Lõhefilee tuleb nahk allapoole grillile panna ja kaane või muu käepärase vahendiga kinni katta.
  4. Kui kala on neli minutit küpsenud, on aeg fileetükid ettevaatlikult ümber keerata. (Panni või grilli eelnev kuumutamine on äärmiselt oluline, et nahk jääks krõbe ning kala oleks võimalikult kerge keerata.)
  5. Kui lõhe teiselt poolt samuti neli minutit küpseda saanud, või fileetükid taldrikule tõsta ja serveerida.

 

 

 

Grillitud küljetükk kurgi-laimi salsakastmegagrillitud veise küljetükk

  • 120 ml oliiviõli
  • 80 ml punase veini äädikat
  • 60 ml värsket sidrunimahla
  • 60 ml gluteenivaba sojakastet
  • kaks supilusikat Dijoni sinepit
  • üks supilusikas jahvatatud musta pipart
  • kaks tükeldatud küüslauguküünt
  • üks veise küljetükk ehk küljesteik
  • üks supilusikas võid
  • soola ja pipart
  • kuumutatud grillpanni
  1. Esimesed seitse koostisainet nimekirjas tuleb suletava kilekoti sisse valada ja lasta lihal seal vähemalt tund aega marineerida.
  2. Kui liha on parajalt seista saanud, võib selle kotist välja võtta ning soola ja pipraga maitsestada.
  3. Seejärel tuleb kuumale grillpannile lisada supilusikas võid.
  4. Küljetükki tuleb ühelt poolt neli ja teiselt poolt kolm minutit grillida. Pooltoore-poolküpse liha saamiseks peab lihatermomeeter vähemalt 60 kraadini jõudma.
  5. Soovitud küpsusastme saavutanud liha tuleb pannilt ära tõsta ja lasta kümme minutit seista. Selleks, et liha jääks võimalikult õrn, tuleb see piki kiude diagonaalselt viiludeks lõigata. Serveerimiseks võib lihaviilud panna röstitud spagetikõrvitsale.