Maitsvad jõulujoogid

2381

Pakane on juba ukse taga ning see tähendab, et ka jõulupühad on kohe-kohe päral. Pühadeaegsete koosistumiste erilisemaks muutmiseks võib külalistele pakkuda mõnd järgmisest seitsmest jõulujoogist, mida on kerge ja vahva valmistada ning mis sobivad talviste pühadega nagu rusikas silmaauku.

Jõulumeeleolu loomiseks pole midagi paremat kui üks kuum tassitäis pühadehõngu. Näiteks võiks kamina juures istudes pakkuda külalistele tassikese kuuma todi. 12 inimese jaoks on vaja 360 ml brändit või viskit (omal valikul), 60 ml suhkrut ja 12 sidrunikoore riba (kollane kooreosa tuleb ettevaatlikult pikkade ribadena maha koorida, nii et tulemuseks on ilusad sidrunikeerud). Joogi valmistamiseks tuleb suurema potiga keeta ligi kolm liitrit vett. Vee keemist oodates võiks igasse tassi juba ühe teelusika suhkrut ja 30 ml valitud alkoholi valmis valada. Seejärel tuleb tassid täita keeva veega ning igale tassile veel kaunistuseks sidrunikoor sisse torgata.

Veel üks maitseb ning Põhja-Ameerikas väga populaarne jõulujook on vürtsitatud õunasiider. 10 inimese jaoks läheb vaja: 5 tera nelkpipart ehk vürtsi, 12 kaneelikoort, 4 tera nelki, veerand teelusikat soola, ühe apelsini koor, ühe terve sidruni koor, 2 liitrit õunasiidrit, 60 ml tihedalt kokku surutud pruuni suhkrut, jahvatatud muskaatpähklit, vürtsitatud ‘spiced’ rummi (soovi korral). Kõik maitseained, sool ja apelsini ning sidruni koor tuleb nelinurkselt lõigatud marlitüki keskele kuhjata ja see siis paelaga väikeseks kotikeseks kokku siduda. Lisaks läheb koti sisse veel kaks kaneelikoort. Seejärel tuleb õunasiidrit poti sees keskmisel kuumusel kuumutada, kuni vedeliku pinnalt hakkab auru tulema. Siis on aeg lisada pruun suhkur, poti sisu hoolega läbi segada ja eelnevalt valmis tehtud vürtsikotike kümneks minutiks potti tõsta. Serveerimiseks tuleb jook tassidesse tõsta ja lisada iga portsu sisse kaneelikoor ning jahvatatud muskaatpähklit. Kangema siidri jaoks tuleks iga tassi kohta arvestada kolm osa kuuma siidrit ja üks osa rummi.

437

Kuum punš siidriga sobib joogiks nii täiskasvanutele kui noorematele. 5,5 liitri punši tarbeks läheb tarvis: ligi neli liitrit õunasiidrit, 90 grammi vaarikatarretise pulbrit, kolm 330 ml purki (või liitrist pudelit) puuvilja- või marjamaitselist limonaadi (toatemperatuuril). Suurde termoskannu või potti tuleb kokku valada õunasiider ja tarretise pulber ning saadud segu läbi marli või sõela kurnata. Karastusjoogid lisatakse vahetult enne serveerimist.

Wassailiks kutsutud jõulujooki seostatakse toostide ütlemisega. 1,5 liitrise koguse jaoks läheb vaja: poolteist tassitäit suhkrut, üks liiter keevat vett, kolm tera nelkpipart ehk vürtsi, kuus tera nelki, üks supilusikas jahvatatud ingverit, üks kaneelipulk, 360 ml apelsinimahla ja 160 ml sidrunimahla. Alustuseks tuleb kastrulisse valada suhkur ja pool liitrit keevat vett. Suhkrulahust tuleb viis minutit keeta ja seejärel lisada kastrulisse kõik vürtsid ja maitseained. Kastrul tuleb maha tõsta ja lasta segul tund aega kaane all seista. Siis on aeg lisada ülejäänud vesi ning apelsini- ja sidrunimahl. Kõik eelnevalt sisse pandud vürtsid tuleb välja kurnata, jook keemiseni kuumutada ja kohe kuumalt väikeste topside sees serveerida.

Kihisev jõhvikapunš. Järgneva retsepti alusel valmib seda mõnusalt mullitavat märjukest 2,5 liitrit. Vaja läheb: üks liiter jõhvikajooki, 180 ml apelsinimahla, 180 ml limonaadi, pool liitrit vett, pool liitrit ingveriõlut ja apelsinilõike. Kõigepealt tuleb kokku segada jõhvikajook, apelsinimahl, limonaad ja vesi ning kogu segu külma tõsta. Vahetult enne serveerimist tuleb mahlasegule lisada jääkuubikud ja segada juurde ingveriõlu. Kaunistada apelsinilõikudega.

438

Coquito on eksootiline jõulujook, mis meenutab pisut munalikööri. Kümnele inimesele läheb vaja: ligi kaks liitrit magustamata kookospiima, 180 ml suhkrut, 16 munakollast, neli supilusikat vanilliekstrakti, pool liitrit vürtsitatud rummi ning kaunistuseks jahvatatud kaneeli. Alustuseks tuleb kookospiim suuremat sorti kastruli sisse valada ning kuumutada, kuni see aurama hakkab, siis tuleb lisada suhkur ja segada, kuni see ära lahustub. Kui kookospiim ja suhkur on kokku segatud, tuleb eraldi kausis vahustada munakollased ja vanilliekstrakt. Nüüd tuleb vahustatud muna-vanilli segule lisada rumm ja lõpuks kogu segu ettevaatlikult kookospiima juurde kastrulisse valada. Et kookospiim kalgenduma ei hakkaks, ei tohi jooki enam keema lasta. Kui kõik on korralikult läbi segatud, võib kastruli pliidi pealt maha tõsta ja lasta jahtuda. Jahtunud jook tuleb omakorda kinnise nõu sees külmkappi tõsta. Coquitot serveeritaksegi jahutatuna ning kaunistuseks puistatakse peale jahvatatud kaneeli.

Skandinaaviamaadest pärit glögi on siinmail rohkem tuntud. 12 inimese kohta tuleb varuda: kaks pudelit (750 ml) kuiva punast veini, 20 tera nelki, kardemoniseemneid (20), pool teelusikat jahvatatud kaneeli, üks teelusikas jahvatatud muskaatpähklit, 230 grammi suhkrukuubikuid, üks pudel akvaviiti (750 ml), 120 ml rosinaid, 120 ml mandlilaaste. Nelk, kaneel, kardemoniseemned, muskaatpähkel ja vein tuleb suurde potti kokku valada ja kuumutada, kuni vein hakkab aurama. Seejärel tuleb segu ära kurnata ja pool sellest suure kausi sisse valada. Järgmise sammuna tuleb poti peale asetada tihe sõel ja sinna suhkrukuubikud asetada. Suhkrukuubikud tuleb omakorda akvaviidiga üle valada ning pikka kaminatikuga ettevaatlikult põlema panna. Viimase asjana tuleb võtta kaussi valatud vein ja seda aeglaselt kulbiga suhkrutükkide peale niristada kuni suhkur on lahustunud. Serveerimiseks lisada igale kruusile rosinaid ja mandlilaaste.