Kuidas valmistada seebipalle

1920
Käsitsi valmistatud seebipallid

 

Lisaks sellele, et pihku sobituvaid seebipalle on mugav kasutada, pakuvad nad vannitoas seistes ka niisama silmailu. Kõige parem on seebipalle ise valmistada – ühtlasi on see kaval viis leida kasutus kõikidele nendele seebijääkidele, mis poest toodud seebitükkidest järele kipuvad jääma.

 

Vajaminevad materjalid

Ainukesed põhilised materjalid, mida seebipallide valmistamiseks vaja läheb, on üks või kaks tükki seepi (või umbes tassitäis seebijääke), vett, riivi või köögikombaini ja klaasist mõõteanumat.

Kui kasutada tervet seepi, tasub valida võimalikult tavaline ja lisanditevaba seep. Kuna lõhnastatud või kõiksugu tükikeste ning lisaainetega seebid võivad hakata seebipalli vahutamist või aroomi mõjutama, on soovitatav valida näiteks tavaline lasteseep või oliiviõliseep. Kui terve seebi asemel on aga hulk väikeseid jäägitükke, siis ei ole paarist lõhnastatud või muul moel lisaainetega seebitükikesest veel lugu.

Riiv ja riivitud seep

Töökäik

Kõigepealt tuleb seep pehmeks teha. Tervet seepi kasutades tuleb sellest suur klaasitäis (umbes 240 milliliitri jagu) helbeid riivida. Jääkide puhul piisab sellest, kui need käe vahel väiksemateks tükkideks pudistada (tegelikult võib seda ka puhta köögikombainiga teha). Seejärel tuleb seebipuru mõõtenõusse valada ja sinna 120 milliliitrit vett lisada. Nüüd tuleb lihtsalt mõni tund oodata, kuniks seebihelbed/-tükid pehmeks lähevad ning seebisegu hakkab meenutama paksu pastat. Pehmenemisprotsessi kiirendamiseks võib mõõtenõu vesivannile tõsta ja keskmisel kuumusel hoida.

Pehme seebimass tuleb käte abil mõõtenõust välja kummutada ning sellest meelepärase suurusega pallid vormida. Selleks, et seep vormi hoiaks, tuleb pallide vormimisel parasjagu jõudu kasutada. Palli tuleb vormida ja mudida, kuni see käte vahel kõvemaks hakkab muutuma.

Seejärel tuleb seebipallid mõnda jahedasse ning kuiva kohta tõsta – need peavad enne kasutamist umbes nädalakese kuivama ja tahkestuma.

Seebipallid rosmariiniga

Omanäolised seebipallid

Seebipalle saab värvainete, lõhnade või muude taimsete lisandite abil hõlpsasti isikupärastada.

Aroomi jaoks võib seebihelvestest ja veest pasta sisse enne pallide vormimist paar teelusikat meelepärast lõhnaõli lisada. Kindlasti ei tohiks kasutada alkoholi sisaldavat odekolonni, sest see mõjub nahale ärritavalt.

Värviliste seebipallide saamiseks võib kohe alguses valida värvilise seebi või lisada pehmele seebimassile pisut toiduvärvi. Õige tooni timmimiseks tuleb toiduvärvi lisada vaid mõni tilk korraga ja seebimass seejärel korralikult läbi segada.

Seebipallide lõhnastamiseks võib pehmele seebisegule ka kuivatatud taimi lisada – näiteks lavendlit, münti või muud meelepärast. Roheline tee on samuti huvitav valik. Kasutatav taimne materjal peab täiesti kuiv olema ning seda ei tohiks panna rohkem, kui paar lusikatäit. Rohelise tee puhul võib kasutada näiteks teepakikese sisu. Kuivatatud taimed tuleb seebimassi sisse segada ja seejärel võib pallikesed ikka vanamoodi (ülaltoodud õpetuse järgi) valmis vormida.