Kuidas valmistada gheed ja miks see kasulik on?


Ghee

Mis on ghee?

Esmapilgul on ghee lihtsalt selitatud või. Pisut lähemalt vaadates tuleb aga välja, et tegu tervisliku ja toiteaineterikka toiduga. Selitatud võid ehk gheed nimetatakse mõnel puhul ka niisama sulatatud võiks. Sellises kontekstis on ‘sulatatud või’ tavaliselt sulatatud ja uuesti taheneda lastud või, mida restoranides sageli mereandide kõrvale serveeritakse. Selitamine tähendab või sulatatamist, keetmist, keemise käigus pinnale kerkiva piimavalgu ärakoorimist ja lõpuks läbi sõela või marli kurnamist.

Piim koosneb rasvast, piimavalgust ja veest. Ghee valmistamisel eemaldatakse võist kogu vesi ja piimavalk (tahked osakesed), nii et alles jääb üksnes puhas rasv. Sellist võid on näiteks laktoositalumatuse käes kannatavatel inimestel kergem seedida ning ühtlasi parandab see või säilivust. Gheed ei pea külmkapis hoida, aga kes see on siiski soovitatav, kui eelistate tahkemal kujul rasvainet (tahkemana on seda purgist mugavam lusikaga kätte saada).

Ghee on populaarne Indias ja muudes Kagu-Aasia riikides ning seda mitte üksnes toiduainena, vaid ka ravivahendina. Või ei tundu sugugi klassikalise tervisetoiduna, aga ghee kujul vastab see tõesti kõigile tervislikkuse standarditele. Ajurveda õpetuses on seda juba aastatuhandeid kasutatud panchakarma nimelise keha puhastamise protsessi juures.

Miks gheed tarbida?

Ghee sisaldab küllastumata ja küllastunud lühikese, keskmise ning pika ahelaga olulisi rasvhappeid nagu omega-3 ja omega-9 rasvhapped. Lisaks sellele on ghees palju erinevaid mineraale, antioksüdante ja vitamiine (A, D, E, K). Kui ghee valmistamiseks kasutatud või pärineb mahepiimast, võib see sisaldada ka CLA-d ehk konjugeeritud linoolhapet, mis aitab parandada organismi immuunsüsteemi. Ühtlasi on lühikese ahelaga rasvhapped organismi poolt kergemini seeditavad. See võib aidata seedetegevust ergutada (näiteks kõhukinnisust leevendada), hormoone tasakaalustada, naha, silmade ja aju seisukorda parandada ning muul moel kasulik olla.

Kuna ghee koosneb peamiselt polüküllastumata rasvadest, võib seda edukalt kasutada kõrgel temperatuuril praadimiseks. Gheel on kõrge suitsemispunkt – 250 °C.

Ghee valmistamine

Alustage kvaliteetsest võist. Kvaliteet tähendab küll kõrgemat hinda, aga mahepiimast toodetud võis sisalduvad kasulikud lisaained on seda kuhjaga väärt.

Kuluv aeg: 30 minutit

Kogus: ~360 ml

Vaja läheb:

  • 450-500 grammi kvaliteetset soolamata võid (soovitatavalt karjamaal söönud lehmade piimast)
  • suurt kastrulit
  • marlit
  • sõela

Piimavalk

Valmistamisõpetus

  1. Pange või kastrulisse ja sulatage keskmisel kuumusel. Sulamise käigus tõusevad piimavalgu osakesed pinnale.
  2. Kuumutage võid edasi ning koorige pinnale kogunev vaht ära. Keemise käigus hakkab võis sisalduv vesi aurustuma.
  3. Vahetult enne selitamisprotsessi lõppu muutuvad keemismullid üha suuremaks ja viimased tahked piimavalgu osakesed kerkivad pinnale.
  4. Kui või on muutunud sügavkuldseks, võib selle pliidilt maha tõsta.
  5. Viimaste piimavalgu osakeste eemaldamiseks tuleb või läbi marliriide kurnata. Osa võis sisalduvast piimavalgust jääb keemise käigus kastruli põhja kinni.
  6. Ettevaatust! Ghee on väga kuum! Jätke läbikurnatud ghee purgi või muu kuumakindla anuma sisse jahtuma.
  7. Kui see on toatemperatuurile jõudnud, võib purgile kaane peale keerata ja ghee külmkappi või pimedasse kapinurka tõsta.
  8. Retseptis antud võikogusest valmib umbes 360 ml ghee

 

logi sisse

Captcha!

unustasid parooli?

Back to
logi sisse
Vali arvustuse formaat
Tavaline toote/teenuse arvustus
Vali see, et sisestada oma arvustus.