Köögiriistade valimine – põhilised asjad

1136

Köögiriistad on hädavajalikud nii soojade kui külmade roogade valmistamiseks. Oma majapidamist sisse seades on ülimalt oluline valida kööki õiged tarberiistad, millest piisaks vähemalt kõige põhilisemate toiduvalmistamise protseduuride sooritamiseks. Sobilike tarberiistade valimine ei võta küll kaua aega, aga samas on tegu mitmeastmelise protsessiga.

Esimene saam – köögiriistade jaotamine
Köögiriistad pole sugugi kõik ühesugused. Laias laastus võib valida kahte tüüpi tarberiistade vahel. Mõlemat tüüpi asjadel on teatud kasulikkuse määr, mis sõltub juba konkreetsest köögiriistast. Need kaks tüüpi on:

  • Metallist asjad – metallist köögiriistad on mõeldud ilma kaitsekihita pinnaga metallist pottide ja pannide jaoks. Teflon-kattega nõude juures neid kasutada ei tohiks, kuna nad võivad pinda kahjustada ja nõu sootuks kasutamiskõlbmatuks muuta.
  • Plastikust asjad – plastikust köögiriistu on kõige parem kasutada selliste pottide ja pannidega töötades, mis on nakkumatu kattega.

Teine samm – eelarve koostamine
Kindlasti tuleb paika panna eelarve ja sellest ka kinni pidada. Vastasel juhul võib põhiliste kööginõude ja –riistade ostmise peale üpris suur summa kuluda ehkki need võib soetada ka ilma hingehinda maksmata.

Kolmas samm – põhilised vajadused
Enne tarberiistade valimist tuleks üle mõelda, milliseid abivahendeid meelisroogade valmistamiseks vaja läheb. Üldjuhul leiab köögiriistade stardikomplektist erinevat sorti lusikaid, nuge, pannilabidaid, tange ja kartulikoorijaid. Kui põhilised asjad on olemas, saab köögiriistade kollektsiooni vajaduse kohaselt alati jooksvalt täiendada.