Kuidas valida poest küpset hass avokaadot

6428

Hass avokaadod ei küpse puu otsas. Nad küpsevad või pehmenevad pärast koristamist. Hass avokaadod erinevad mõnest teisest avokaadosordist selle poolest, et nende värvus muutub küpsedes tumerohelisest musta varjundiga sügavlillaks tooniks. Kuigi koore värv võib esialgu Hass avokaadosid valida aidata, ei ole see alati küpsusastme hindamiseks parim näitaja. Küpsust saab kõige paremini määrata katsumise teel, värvus võib mõnikord eksitav olla, kuna avokaadod võivad pehmeneda erineval kiirusel ning värvist sõltumata.

Avokaado valimine

  1. samm – Hass avokaadosid võrreldes otsi vilju, mille koor on tumedam kui teistel. Need Hass avokaadod võivad olla küpsemad kui heledama koorega viljad. Kontrolli, et koorel poleks suuri täkkeid, sest see võib olla märk, et vili on muljuda saanud.
    2. samm – võta avokaado peopessa.
    3. samm – pigistada õrnalt sõrmeotsi kasutamata, kuna see võib tekitada muljumisjälgi.
    4. samm – küpsete ja söömiseks valmis Hass avokaadode valimine. Kui avokaado vetrub õrna surve all veidi on see küps ja söömiseks valmis. Kui avokaado katsudes üldse ei vetru on ta veel toores ja vajab küpsemiseks paari päeva. Kui avokaado tundub katsudes väga pehme võib tegemist olla üleküpsenud viljaga.
    Harjutamine teeb meistriks – esimest korda avokaadosid valides proovi valida paar veidi vetruvat avokaadot, et nende maitseid võrrelda, või proovi osta toores avokaado ning kontrolli seda iga päev kahe-kolme päeva jooksul, kuni see pehmeneb. Harjutamine aitab sul õppida, millele poes olles tähelepanu pöörata.

Kuidas avokaadosid ürituse tarvis ette osta

Kergelt vetruvad ja küpsed Hass avokaadod tuleks ära süüa päeva võ paari jooksul. Paari päeva pärast toimuva ürituse jaoks on soovitatav osta kõvad avokaadod. Toores, kõva või roheline vili võib toatemperatuuril küpsemiseks aega võtta neli-viis päeva – ideaalne paari päeva pärast toimuvateks üritusteks. Kuid ole ettevaatlik ning hoia viljadel silm peal, veendumaks, et need toatemperatuuril liiga kiiresti ei küpseks. Kui viljad hakkavad õrna surve all vetruma pane nad külmikusse, et küpsemist aeglustada.