Sisukord (vajuta et avada)
Koostisained:
- pool kilo varssellerit
- 1 3/4 tassitäit suhkrut
- pool tassi vett (umbes 120 ml)
- kaks supilusikat sidrunimahla
Valmistamisõpetus
- Peske seller ja lõigake varred õhukesteks viiludeks. Retsept on mõeldud poole kilo tükeldatud selleri jaoks.
- Ajage suures potis vesi keema, lisage seller ja keetke kuni selleritükid on enam-vähem pehmed (a dente). Seejärel kurnake ning valage keeduvesi ära.
- Nüüd segage potis kokku suhkur, vesi ja sidrunimahl – segage madalal kuumusel, kuni suhkur on ära lahustunud. Kui segu on ühtlaseks muutunud, keerake kuumus keskmise peale ning ajage segu keema. Lõpetage siirupi segamine ja kuumutage, kuni segu kuumeneb 110 kraadini (selleks kasutage termomeetri abi).
- Lisage siirupile veest kurnatud seller ja segage. Ajage segu uuesti keema ja keerake kuumus maha. Laske moosil kergelt segades madalal tulel podiseda, kuniks see muutub läikivaks ja paksuks (umbes 40-50 minutit – kui moos on selle ajal peale ikka veel vedel, kuumutage edasi). Moosi konsistentsi testimiseks tilgutage seda taldriku peale ning laske jahtuda. Kui moos tundub tahkemapoolne, võib poti tulelt tõsta.
- Valage moos puhtasse purki ja säilitage külmkapis.
Sellerimoos
Sellerimoos tundub esialgu kindlasti võõristav (nagu kõik ebaharilikud maitsekooslused), aga juustuvalikuga serverituna tundub kõik äkitselt omal kohal olevat. See sobib imehästi kokku näiteks Brie ja kitsejuustuga, aga samuti suurema osa teiste juustusortidega. Parima tulemuse saavutamseks on soovitatav kasutada nii termomeetri kui köögikaalu abi.