Sisukord (vajuta et avada)
Ingverit peetakse soojendavaks ja teravamaitseliseks taimeks. Ingveri soojendavad omadused on ka põhjuseks, miks see leiab sageli kasutust mitmesuguste külmetusega seotud haiguste ravimisel. Lisaks külmetushaigustele on ingverist abi ka toidumürgituse ja iivelduse vastu, samuti kehva seedimise ergutamiseks ning kõhulahtisuse, isupuuduse ning külmade käte-jalgade puhul. Väike tükike värsket ingverijuurt võib kõikide nende vaevuste puhul lausa imesid teha. Mõnedele inimestele aga ei meeldi toore ingveri maitse. Sellisel juhul on ongi lahenduseks ingverikommid.
Ingverikommid
Lõuna-Indias on ingverikommid kõige levinumaks koduseks ravivahendiks. Seda valmistatakse harilikult suuremate portsudena, et vajadusel kohe võtta oleks. Ingverikommid on väga heaks abivahendiks niinimetatud sõiduiivelduse leevendamisel. Seepärast tasub need reisile minnes alati käepärast hoida (eriti kui reisitakse koos lastega).
See on üks lihtsamaid ning tõhusamaid abivahendeid valusa kurgu, iivelduse, külmetuse, seedimisprobleemide, uimasuse, põskkoopaprobleemide ning samuti ka esimesel trimestril esineva hommikuse iivelduse puhul.
Soovitatav annus: üks ingverikomm päevas. Seda ei tohiks mingil juhul süüa nagu mingit tavalist poekommi. Ühegi asjaga ei ole hea liialdada.
Siinses õpetuses toodud retsept on end aja jooksul tõestanud ning seda on lihtne järgida. Kindlasti tasub seda proovida kõigil, keda vaevab mõni ülalnimetatud tervisehäda.
1. Koostisained ja töövahendid
- 100 g värsket ingverijuurt
- tassitäis suhkrut
- veerand tassi ehk umbes 60 ml vett
- kaks supilusikat jahu
- näpuotsaga jahvatatud kardemoni
- rasvainet
- küpsetuspaberit
- leivavormi
Kogus: 20 kommi
Säilitamine: Õhukindlas karbis toatemperatuuril. Ingverikommid säilivad umbes kuu aega.
2. Ingveri riivimine ja vormi ettevalmistamine
Ingver peaks olema võimalikult värske. Nii jäävad kommid kõige maitsvamad ning tugevama toimega. Esmalt tuleb ingver koorimisnoa või tavalise noaga ära koorida ja jooksva vee all puhtaks pesta. Seejärel tuleb see paberrätikuga ära kuivatada ning peenikese riiviga ära riivida.
Vormi ettevalmistamine: leivavorm tuleb küpsetuspaberiga katta ning see rasvainega kokku määrida.
Näpunäide. Suuremaid ingveritükke on üsna kerge riivida, aga kui tükk jääb väiksemaks ning kipub sõrmede vahelt ära libisema, muutub riivimine juba üsna tülikaks. Väikeseid ingverijuppe ei tasu aga kohe ära visata. Hea nipp on ingver kahvli otsa torgata ning selle abil edasi riivida. Nii jäävad näpud terveks ja ingver saab kenasti ära kasutatud.
3. Ingverikommide valmistamine
Esmalt tuleb võtta pann ning panna see keskmise kuumuse peale. Seejärel tuleb pannile lisada suhkur, kardemon ja vesi. Panni sisu tuleb pidevalt segada kuniks suhkur ära sulab.
Mõne minuti pärast hakkab segu mullitama. Nüüd tuleb vaadata, et suhkrusiirup saavutaks õige konsistentsi.
Konsistentsi kontrollimisekt tuleb kaussi või taldrikule pisut vett valada ning sinna väikeses koguses suhkrusiirupit valda. Vette valatud siirupi võib sõrmede vahel välja võtta. Siirup ei tohiks vees ära sulada. Kui see siiski sulama hakkab, tuleb siirupit veel paar minutit kuumutada ning uuesti katsetada. Kui suhkrusiirup on saavutanud õige konsistentsi, võib lisada ingveri ja kommisegu pisut segada. Paari minuti pärast muutub riivitud ingver klaasjaks siirupi pealispind kattub mullidega. Nüüd tuleb lisada kaks supilusikat jahu ja vedelat kommisegu mõni minut pidevalt segada, et jahu tükki ei jääks.
4. Vormi valamine
Kuum segu tuleb küpsetuspaberiga vooderdatud leivavormi valada ning lasta täielikult ära jahtuda. Seejärel võib segu umbes ruutsentimeetri suurusteks tükkideks lõigata. Enne säilitamisnõusse panemist tuleb oodata, kuniks kommid kõvaks muutuvad.
Muud keerulist siin polegi. Kommid valmivad kiirelt ning vajadusel käepärast võtta.