Pannkoogi retsept – midagi põnevat igale maitsele

8371
pannkoogi retsept

Pannkoogid kipuvad seostuma lapsepõlve ja pühapäeva hommikutega, mil kogu pere üheskoos laua taga istub ning pannkookidega maiustab. Mõnel perel on kindlasti oma eriline pannkoogi retsept, mille järgi on pannkooke valmistatud juba vaarema aegadest. Mõned eelistavad õhukesi ülepanni kooke, millest saab moosi ja muude lisanditega maitsvad taskukesed vormida, teiste süda kuulub aga jäägitult väikestele kohevatele pannkoogikestele, mida on mugav niisama näpu vahelt süüa. Klassikaline pannkoogi retsept, kuhu kuuluvad muna, piim, jahu ja suhkur, omandab köögist kööki liikudes alati pisut erineva näo ning koostisainete vahekord muutub vastavalt iga pere maitse-eelistustele.

Igaühel võib küll olla oma lemmik pannkoogi retsept, aga see ei välista veel uute ideedega katsetamist ning põnevate kombinatsioonide proovimist. Aeg-ajalt võiks ju traditsioonilisse pannkoogihommikusse uudsete maitsetega vaheldust tuua. Järgnevalt mõned omapärased retseptid inspiratsiooni ammutamiseks.

 

Kaneelirulli-pannkoogid

Võtmesõnaks on siin kaneelikeerud. See pisut ebaharilik pannkoogi retsept annab tavalistele pannkookidele täiesti uutmoodi hingamise.

Koostisained:

  • 240 ml jahu
  • kaks teelusikat küpsetuspulbrit
  • pool teelusikat soola
  • 240 ml piima
  • üks suur muna, kergelt vahustatud
  • üks supilusikas rapsiõli

Kaneelitäidis:

  • neli supilusikat võid, sulatatud
  • 60 ml + kaks supilusikat pruuni suhkrut
  • pool supilusikat jahvatatud kaneeli

Kate:

  • neli supilusikat võid
  • 60 grammi toorjuustu (toatemperatuuril)
  • 180 ml tuhksuhkrut
  • pool teelusikat vaniljeekstrakti

Esmalt tuleb kokku segada kaneelitäidis – sulatatud või, pruun suhkur ja kaneel. Valmis täidis tuleb suure, tugeva kilekoti sisse ümber valada ning mõneks ajaks toatemperatuurile tahenema jätta. Seejärel võib asuda katte juurde – väikese kastruli sees tuleb kõigepealt sulatada või ning segada sinna sisse toorjuust. Kui saavutatud on ühtlane mass, võib kastruli tulelt maha tõsta ja glasuuri sisse tuhksuhkru ning vanilje lisada.

Pannkoogitaigna valmistamiseks tuleb kokku segada jahu, küpsetuspulber ja sool. Seejärel tuleb kuivainete segule lisada piim, jahu, või ning tainas kergelt läbi segada (pole vaja kõiki tükke puruks vispeldada). Järgmise asjana tuleb pann keskmise kuumuse peal kuumaks ajada, õliga kokku teha ja pannile pisut tainast valada – parima tulemuse jaoks võiksid koogid olla umbes 12-sentimeetrise läbimõõduga. Seejärel tuleb kuumus madalaks keerata ning kaneelitäidis võtta. Kaneelirulli välimuse saavutamiseks tuleb kilekotil üks nurk ära lõigata ja täidist nagu tordipritsist spiraalina (keskelt väljapoole) panni peal oleva taigna peale pigistada. Soovitatav on kilekotis olev täidis enne kasutamist veel korra läbi segada. Kui pannkoogid on mõlemalt poolt kuldseks küpsenud, võib need kohe toorjuustukattega serveerida.

 

Sidruni-mooni pannkoogid

Sidrunised moonipannkoogid

See pannkoogi retsept sobib neile, kes oskavad hinnata värskendava sidruni ja hammaste all prõksuvate mooniseemnete kombinatsiooni. Tegu on tõeliselt sidruniste ning seemnetest mustavate pannkookidega.

Koostisained:

  • 180 ml jahu
  • 60 ml täistera nisujahu
  • 80 ml suhkrut
  • 1,5 teelusikat küpsetuspulbrit
  • pool teelusikat söögisoodat
  • veerand teelusikat soola
  • 240 ml hapupiima
  • kahe sidruni koor, riivitud
  • 60 ml värskelt pressitud sidrunimahla
  • kolm supilusikat võid, sulatatud
  • üks muna
  • 1,5 teelusikat vaniljeekstrakti
  • 80 ml mooniseemneid

Alustuseks tuleb kokku segada kuivained (jahud, küpsetuspulber, sooda, sool, suhkur). Seejärel tuleb võtta teine kauss ja kõik ülejäänud koostisained omavahel kokku vispeldada, lisades mooniseemned kõige viimasena. Nüüd võib moonisegu kuivainetele lisada ja taigna ettevaatlikult kokku segada – kohevate pannkookide saamiseks ei tohi segamisega mingil juhul liiale minna (las need mõned tükid jääda). Pannkoogid tuleb mõlemalt poolt kuldseks praadida ja serveerida kuumalt koos mee või vahtrasiirupiga.

Kellele tundub, et sidrunit või mooniseemneid saab sedasi ülemäära palju (või vähe) võib koguseid julgelt oma maitse järgi kohandada. Ükski pannkoogi retsept ei ole nii püha ja muutumatu, et seda siit-sealt endale meelepärasemaks ei võiks timmida.

 

Lihtne paleo pannkoogi retsept

Paleo pannkoogid

Kui kõige klassikalisemad paleo pannkoogid koosnevad üldjuhul vaid kahest koostisainest: munast ja purustatud banaanist, see pannkoogi retsept lisab nimekirja veel tummise pähklivõi.

Koostisained:

  • kolm banaani
  • kolm muna
  • 120 ml pähklivõid (väga hea on näiteks mandlivõi)
  • kaks teelusikat kaneeli

Kõigepealt tuleb pann juba tulele soojenema panna nng kõik koostisained kann- või käsimikesriga ühtlaseks tainast segada. Seejärel tuleb pannile pisut kookosrasva lisada ning küpsetada väikesed (kuni kümnesentimeetrise läbimõõduga) pannkoogid – mõlemalt poolt umbes kaks-kolm minutit. Serveerimiseks võib pannkookidele sulatada näiteks võitükikese või kasutada mis tahes meelepärast lisandit.

 

Mustika—ricotta pannkoogiampsud

Mustika-ricotta pannkoogid

Rangelt võttes polegi see nagu õige pannkoogi retsept, sest kõige parem on neid suupäraseid koogikesi küpsetada hoopis madeleine küpsiste vormis või muffinivormis. Kel vastav võimalus puudub, siis võib neid muidugi ka niisama panni peal praadida.

Koostisained:

  • neli suurt muna, valged ja kollased eraldi
  • 240 ml ricottat
  • 240 ml hapupiima
  • kuus supilusikat võid, sulatatud
  • üks supilusikatäis sidruni või mandariini koort, riivitud
  • üks supilusikas sidruni- või mandariinimahla
  • 240 + 120 ml jahu
  • üks teelusikas küpsetuspulbrit
  • pool teelusikat söögisoodat
  • kaks supilusikat suhkrut
  • üks teelusikas soola
  • tassitäis mustikaid (tegelikult võib mustikad asendada mis tahes muu meelepärase marjaga, et luua oma pere isiklik marja-pannkoogi retsept).

 

Kuna pannkoogid valmivad ahjus, tuleb esimese asjana kohe ahi sooja panna ja vormid välja otsida. Seejärel tuleb munavalged kohevaks vahustada ning mõneks ajaks kõrvale panna. Nüüd tuleb kokku segada munakollased, ricotta, hapupiim, sulatatud või, sidruni- või mandariinikoor ja –mahl ning lisada ricotta-segule sõelutud 240 ml jahu, küpsetuspulber, söögisooda, suhkur ja sool. Tainast tuleb kaks minutit keskmisel kiirusel mikserdada. Järgmise sammuna tuleb munavalgevaht õrnade liigutustega taigna sisse kummutada ning põgusalt läbi segada. Ülejäänud jahu (120 ml) tuleb mustikate peale sõeluda ja neid sopsutada, kuniks jahu on marjade külge jäänud (nii ei vaju marjad taigna põhja ega muuda pannkooke lillaks). Seejärel võib marjad ettevaatlike liigutustega ülejäänud taigna sisse segada (et nad katki ei läheks). Nagu öeldud, näeb pannkoogi retsept ette ahjus küpsetamist. See tähendab, et muffinivorme kasutades ei tohi tainast liiga paksult panna. Pannkooke tuleb küpsetada 200 kraadi juures 12-14 minutit või kuniks koogikeste põhjad on kuldpruunid. Kuna retseptis on palju munavalget ja ricottat, ei pruugi pannkoogid pealt kuigi pruuniks minna, nii et kindlam on küpsusastet just põhja kaudu kontrollida.

Pannkooke võib serveerida nii tuhksuhkruga ülepuistatult kui mustika toormoosiga. Kuna vormides valmivad koogikesed jäävad ühetaoliselt esinduslikud, sobivad need suurepäraselt näiteks pidulikumate hommikute juurde. Teisalt ei tasu madeleine või muffinivormide puudumisel veel meelt heita. Koogikesi võib alati ka vanal heal pannil praadimise meetodil valmistada – pannkoogi retsept sellest ei muutu. Toreda pannkoogiretsepti võid leida ka siit.

 

Suured või väikesed, õhukesed või kohevad, rulli keeratud ja täidisega või niisama mõnusad näksida – pannkookidel on meie toidulaual üsna eriline koht. Eriline on ka iga pere oma traditsiooniline pannkoogi retsept. Teinekord on aga hea pühapäeva hommikutesse pisut vaheldust tuua ning valmistada midagi teistsugust. Katsetada uudsete maitsete ja kombinatsioonidega. Kes teab, võib olla osutub uueks lemmikuks hoopis mõni ülaltoodud pannkoogi retsept.