Sügisesed magustoidud

4720
bataadi-brownie

 

Sügishõnguliste küpsetiste ja magustoitude peale mõeldes kerkivad esmalt silme ette õunakoogid ja kõrvitsapirukad. Enne järjekordse traditsioonilise maiuspala kasuks otsustamist tasub korraks mõelda ka pisut vähemlevinud sügismaitsete peale. Kes pole varem bataadi-brownies või pähklist õunakeeksi proovinud, võib julgelt uusi retsepte katsetada.

Järgmine kord magustoiduideid otsides tasub katsetada mõnd allpool toodud kodust retsepti.

 

Inglikook

Hinnanguline ajakulu:
Ettevalmistus – 15 minutit
Küpsemisaeg- 30 minutit
Jagub kaheteistkümnele.

Inglikook

Koostisained:

  • 12 munavalget
  • 1,5 teelusikat viinakivi ehk kremortartari (võib asendada ka sidrunhappega)
  • 1,5 tassi suhkrut (kahes osas)
  • 1,5 teelusikat vaniljesuhkrut
  • pool teelusikat mandliekstrakti
  • üks tassitäis sõelutud koogijahu (madalama valgusisaldusega)
  • veerand teelusikat soola

Valmistamisõpetus:

Esmalt tuleb ahi 190 kraadi juurde sooja panna.

Seejärel tuleb munavalged koos viinakiviga suure kausi sees vahuseks kloppida ning hakata segule aeglaselt suhkrut lisama. Kokku tuleb munadele lisada kolmveerand tassitäit suhkrut, aga kahe supilusika kaupa ning pidevalt vahustades, kuniks suhkur on lahustunud (võib sõrme vahel katsuda) ja munavalgevaht on läikiv ning tugev (jääb mikseriotsikute väljavõtmisel pehmete tippudega). Viimase asjana tuleb vahu sisse veel maitseained segada.

Teises kausis tuleb kokku segada jahu, ülejäänud suhkur ja sool. Seejärel tuleb jahusegu hakata poole tassi kaupa munavalgevahule lisama ning vahtu õrnalt keerata, kuniks jahu vahu sisse kaob.

Tainas tulev keskelt auguga ümmarguse keeksivormi valada ja metallist spaatliga õrnalt läbi taina tõmmata.

Kook tahab umbes 30-40 minutit küpseda, kuniks see on pealt kergelt vetruv. Kui kook on küps, tuleb see kas otse vormi seest välja kummutada või vorm tervenisti pudelikaela või lehtri otsa nii-öelda õhku jätta ning koogil poolteist tundi jahtuda lasta. Vormiga jahtuma jäetud koogi võib hiljem spaatli abil vormist eemaldada ja ettevaatlikult taldriku peale libistada. Soovi korral võib koogi peale puuvilju või glasuuri panna.

Šokolaadiga variant:

Šokolaadise inglikoogi puhul võib retseptist mandliekstrakti välja jätta ning suurendada vanilje kogust kahe teelusikani. Tassitäie jahu asemel läheb siin variandis vaja 2/3 tassi jahu ning 1/3 tassi magustamata kakaod (sõelutud). Muus osas jääb kõik samaks.

 

Mõnus porgandikook

Esmalt tuleb läbi sõeluda ja kokku segada:

  • kaks tassi jahu
  • kaks teelusikat küpsetuspulbrit
  • 1,5 teelusikat söögisoodat
  • üks teelusikas soola
  • kaks teelusikat kaneeli

Seejärel tuleb lisada

  • kaks tassi suhkrut
  • 1,5 tassi (350 milliliitrit) õli
  • neli muna

Kui kõik on läbi segatud tuleb veel lisada:

  • kaks tassitäit riivitud porgandeid
  • üks 227 grammine purustatud ananasside konserv (nõrutatud)
  • üks tass purustatud pähkleid
  • üks tass rosinaid (kes tahab, võib ka rohkem panna)

Koogivorm tuleb rasvaine ning jahuga kokku teha. Küpsetada 35-40 minutit 175-180 kraadi juures. Küpsusastet võib kontrollida hambaorgiga.

Glasuuri koostisained:

  • 115 grammi toorjuustu
  • 450 grammi tuhksuhkrut
  • üks teelusikas vaniljet
  • (ühtlasema tulemuse jaoks võib segule ka pisut piima lisada).

 

 Jõhvika-õuna risoto-magustoit

Jõhvika-õuna risoto

Selle risotolaadse kreemise magustoidu valmistamiseks kasutatakse kaneelilõhnalist piima ja õunamahla. Kindlasti võiksid seda proovida kõik riisipudingu austajad.

Hinnanguline ajakulu:
Ettevalmistus – seitse minutit
Küpsemisaeg – 25 minutit
Seismisaeg – kümme minutit

Koostisained:

  • pool tassi kuivatatud jõhvikaid
  • 830 milliliitrit rasvavaba piima
  • üks kaneelikoor
  • noaotsatäis soola
  • üks supilusikas võid
  • üks suur magus õun (kooritud, puhastatud, väikesteks tükkideks lõigutud)
  • pool tassi Arborio riisi (risotoriis)
  • 350 milliliitrit õunasiidrit
  • kaks supilusikat pruuni suhkrut (kuhjaga)
  • üks teelusikas vaniljeekstrakti

Valmistamisõpetus:

Kõigepealt tuleb kuivatatud marjad keeva veega üle valada ja 20-30 minutiks seisma jätta, et need vett täis läheksid ning pehmemaks muutuksid.

Seejärel tuleb kokku segada piim, sool ja kaneelikoor ning see pliidi peal või mikrolaineahjus kuumaks lasta (mitte keema). Kui piimasegu on aurama hakanud, võib selle tulelt maha tõsta, kinni katta ja mõneks ajaks kõrvale panna.

Järgmise sammuna tuleb paksu põhjaga sügava kastruli või malmpoti sees keskmisel kuumusel või ära sulatada. Sulavõile tuleb lisada õunatükid ning küpsetada neid paar minutit, kuniks õunad on pehmemaks muutunud. Või-õuna segule tuleb lisada riis ning lasta sel pidevalt segades 30 sekundit küpseda. Seejärel on järg õunasiidri käes – see tuleb kahes osas potti valada ja mõlemal korral segada kuniks enamus vedelikku on kadunud (peaks võtma paar minutit). Viimase asjana tuleb riisile veel suhkur lisada ning poti sisu korralikult läbi segada.

Nüüd tuleb riisi-õuna segule lisada umbes 120 milliliitrit sooja piima ning kaneelikoor ja lasta sel kaks-kolm minutit podiseda, kuniks riis on piima endasse imanud. Piima tuleb aina 120 milliliitri kaupa juurde valada ning risotot sedasi keeta ja segada, kuniks riis muutub pehmeks ning kreemiseks. See võtab kokku umbes 20 minutit. Kui riis on pehme, võib kaneelikoore sealt seest välja noppida.

Nüüd on aeg risoto sisse kurnatud jõhvikad ja vanilje segada. Enne serveerimist peaks risotol vähemalt kümme minutit jahtuda laskma. Soovi korral võib iga portsule pisut šokolaadi lisada.

 

Bataadi-brownied

Koostisained:

  • 120 milliliitrit võid
  • kaks tassi suhkrut
  • 240 milliliitrit purustatud bataati
  • üks teelusikas vaniljeekstrakti
  • neli muna
  • 1,5 tassi jahu
  • üks teelusikas jahvatatud kaneeli
  • kaks supilusikat tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus:

Esmalt tuleb ahi 150 kraadi juurde sooja panna ja keskmise suurusega ahjuplaat rasvainega kokku määrida.

Suures kausis tuleb kokku segada toatemperatuuril või ning suhkur. Või-suhkru segule tuleb lisada bataat, vanilje ja munad. Siis on järg jahu ja kaneeli käes. Koogitainas tuleb korralikult läbi segada ning ahjuplaadile valada.

Brownie tahab umbes tunnikese ahjus küpseda – see on valmis, kui nuga ei jää koogi sisse vajutades enam taignaseks. Ahjust välja võttes võib brownie tuhksuhkruga üle raputada ja seejärel tuleb sel esmalt panni peal (umbes viis minutit) ning seejärel juba eraldi alusel jahtuda lasta. Jagub üheksale.

 

Suur sügiskook
Suur sügiskook

Koostisained:

  • kaks tassi suhkrut
  • 350 milliliitrit taimeõli
  • kolm muna
  • kaks teelusikat vaniljet
  • kolm tassi jahu
  • üks teelusikas soola
  • üks teelusikas söögisoodat
  • kaks keskmine suurusega õuna, väikesteks tükkideks lõigutud (sobib nii koorega kui ilma)
  • üks tass purustatud pähkleid (soovi korral)

Karamelliglasuuri jaoks:

  • 120 milliliitrit võid või margariini
  • pool tassi pruuni suhkrut
  • kaks teelusikat piima

Valmistamisõpetus:

Ahi tuleb 180 kraadi juurde sooja panna ja ümmargune keeksivorm rasvaine ning jahuga kokku teha. Seejärel tuleb munad, suhkur, õli ja vanilje suures kausis kohevaks vahuks kloppida. Nüüd tuleb lisada jahu, sool ning küpsetuspulber ja tainas ühtlaseks segada. Viimase asjana lisatakse õunad ning pähklid ning siis võib segu vormi valada.

Kooki tuleb küpsetada umbes tund kuni tund ja 20 minutit (kuni koogi sisse torgatud hambaork puhtana välja tuleb). Sel ajal, kui kook ahjus on, võib hakata glasuuri tegema. Selleks tuleb kõik koostisosad suure kastruli sees keema ajada ning aeg-ajalt segada. Kui segu on kaks minutit keenud, võib selle tulelt maha tõsta.

Koogil tuleb pärast ahjust välja võtmist 20 minutit jahtuda lasta. Seejärel võib koogi alusele tõsta ja karamelliglasuuri lusikaga sooja koogi peale määrida. Serveerida võib nii soojalt kui külmalt.

Jagub kuueteistkümnele.

 

Vahtrasiirupi ja pähklitega koorekaramell

Koostisained:

  • 240 milliliitrit vahtrasiirupit
  • üks tass suhkrut
  • 120 milliliitrit rõõska koort
  • 60 milliliitrit võid
  • pool tassi Kreeka pähkleid
  • pool teelusikat vaniljet

Valmistamisõpetus:

Suhkur, koor, siirup ja või tuleb kokku segada ning keeta kuniks segu temperatuur jõuab umbes 112 kraadini ja veeklaasi tilgutades muutub suhkrusegu pehmeks kuulikeseks. Seejärel tuleb segu sisse veel pähklid ja vanilje segada ning koorekaramell eelnevalt võiga kokkumääritud vormidesse valada.

Veel üks koorekaramelli retsept:

Koostisained:

  • 450 grammi tuhksuhkrut
  • pool tassi pruuni suhkrut
  • 60 milliliitrit piima
  • veerand teelusikat soola
  • 110 grammi toasooja võid
  • pool tassi tükeldatud Kreeka pähkleid
  • 1 supilusikas vahtrasiirupi ekstrakti

Valmistamisõpetus:

Kõik koostisained peale ekstrakti ja pähklite tuleb suure kausi sisse laduda, nii et või jääks kõige peale. Segu tuleb kolmeks minutiks mikrolaineahju panna (kõige kõrgema seadustuse peale). Seejärel tuleb karamellile veel vahtrasiirupi ekstrakt ja pähklid lisada ning seda paar minutit segada. Soovi korral võib segamise ajal veel pisut tuhksuhkrut lisada. Valmis karamell tuleb rasvainega kokku tehtud leivavormi valada ning paariks tunniks külmikusse jahtuma panna. Nii on seda hiljem hea parajateks tükkideks lõigata.

 

Banaanileib
banaanileib

Koostisained:

  • 80 milliliitrit küpsetusmargariini
  • pool tassi suhkrut
  • kaks muna
  • 420 milliliitrit jahu
  • üks teelusikas küpsetuspulbrit
  • pool teelusikat söögisoodat
  • pool teelusikat soola
  • tassitäis purustatud banaane

Valmistamisõpetus:

Esmalt tuleb kokku segada toasoe margariin ja suhkur ning seejärel lisada munad. Nüüd tuleb võta teine kauss ja segada seal kokku kõik kuivained (jahu, küpsetuspulber, söögisooda ja sool). Järgmise asjana tuleb kuivained ning banaan vaheldumisi munasegule lisada ja iga lisamiskorra järel tainas korralikult läbi segada. Valmis tainas tuleb leivavormi valada ning 50-55 minutiks 180 kraadisesse ahju panna. Kui magus banaanileib on ahjust välja võetud, tuleb sel enne vormist väljatõstmist umbes kümme minutit niisama jahtuda lasta.