Seller on üks kõige mitmekülgsemaid köögivilju, mida poeriiulitelt leida võib. Lisaks omapärasele aroomile räägib selleri kasuks ka tõsiasi, et tegu on ühega vähestest taimedest, mille kõiki osasid võib toiduks tarvitada. Seller on väga kaaliumirikas ning sisaldab palju kasulikke vitamiine. Sellerit võib kasutada krõmpsuva lisandina erinevates kastmetes, salatites, suppides ja mujal. Seda võib ka niisama dippida.
Toitained
Selleril on mitmeid kasulikke omadusi ning see sisaldab palju erinevaid vitamiine. Nii näiteks leidub selleri lehtedes palju A-vitamiini, samas kui vartes on palju kaaliumi, foolhapet, magneesiumi, kaltsiumi, aminohappeid, fosforit, rauda ning lisaks veel B1-, B2-, B6- ja C-vitamiine. Nagu sellest oleks veel vähe, on seller ka hea kiudainete allikas ning selle söömine aitab leevendada kõhukinnisust. Seller sisaldab looduslikult naatriumi ehk soola, mida inimorganism vajab normaalseks talitluseks. Selleris leiduvat soola võivad tarvitada ka kõrge vererõhuga inimesed. Erinevalt paljudest teistest aedviljadest ei kaota seller kuumtöötlemise käigus suuremat osa oma toitainetest. Seetõttu kuulub seller igal juhul tervisliku toitumise juurde.
Mõned maitsvad toiduideed
Seda mitmekülgset aedvilja võib süüa nii toorelt kui küpsetatult ning see sobib suurepäraselt mitmete teiste toitude, aedviljade ja puuviljadega. Üks lihtsaim moodus on süüa toorest sellerit dipiga. Kõige paremini sobib seller kokku näiteks kalorivaese Dijoni sinepiga ja väherasvaste koorekastmetega. Samas võib igaüks ka ise oma maitse järgi dipi kokku segada. Kõige sagedamini tehakse sellerist mahla või kreemist suppi. Igal juhul saab sellerist kerge vaevaga maitsvaid ja lihtsaid roogasid valmistada. Muuhulgas võib seda kasutada täidiste valmistamiseks, pajaroogades ning püreedes.
Värske sellerimahl ja selle kasulikud omadused
Seller on tõepoolest üks kõige tervislikumaid aedvilju, mida poelettidelt leida võib. Selleritoidud omakorda on ühtaegu maitsvad ning tervislikud, tuues leevendust mitmetele tervisehädadele. Näiteks soovitatakse värsket sellerimahla naistele, kel esineb menstruaalprobleeme. Mahla valmistamiseks pole vaja muud teha kui värsked sellerivarred mahlapressi pista. Lisavitamiinide jaoks võib sinna lisada teisigi aed- ja puuvilju nagu õunu või porgandeid. Värsket sellerimahl mõjub hästi ka kõhukinnisuse korral ning leevendab astmahooge.
Sellerisupp – tervislik, maitsev ja kiiresti valmiv
Sellerisupp sisaldab palju toitaineid ning pakub meeldiva maitseelamuse. See sobib suurepäraselt näiteks kaalujälgijate menüüsse. Tegu on kiirelt valmiva roaga, mis ergutab neerude tööd ning toob leevendust bronhiidi, astma ja podagraga seonduvatele põletikele. Kreemise sellerisuppi koostisainete hulka kuuluvad enamasti peal selleri veel oliiviõli, sibulad, kanapuljong, kartulid ja ürdid (näiteks tüümian). Supi valmistamiseks tuleb kõik koostisained potis pehmeks keeta ning seejärel püreestada. Kolesterooliprobleemide puhul võiks taoline supp ollagi põhiroaks, sest seller on väga tõus kolesterooli alandaja.
Mitmekülgne seller on ühtaegu maitsev ja tervislik. Selles sisalduvad vitamiini ning muud kasulikud ained teevad sellerist väärtuslikku toiduaine, mis peaks kuuluma igaühe menüüsse. Siin on toodud vaid mõned paljudest kasutusvõimalustest, sest sellerist saab tõepoolest valmistada kõiksugu erinevaid toite ning seda annab kombineerida suure hulga teiste toiduainetega.