Kolm tervislikku retsepti porrulauguga

9604

Tervislikke ja lihtsaid retsepte, kus oleks sees ka porrulauk ehk porru on palju. Tegu on väga mitmekülgse aedviljaga, mida võib süüa nii omaette kui ka mõne oma lemmiroa kõrvale serveerituna. All on toodud kolm tervislikku retsepti porrulauguga.

Hautatud porrulauk
Tegu on ülimalt lihtsa retseptiga, milleks pole vaja palju koostisaineid ja mis sobib igasuguste liharoogade lisandiks või kõrvalroaks.
Koostisained:

  • kuus porrulauku
  • sool ja pipar
  • üks supilusikas oliiviõli
  • üks tass (240 ml) aedviljapuljongit

Valmistusviis:
Esmalt tuleb ahi 220 kraadi peale keerata. Seejärel tuleb porrulaugu tumeroheline varreosa ja juureots ära lõigata ning järelejäänud osa pikuti pooleks lõigata. Lõigatud porrulauk tuleb kümneks minutiks külma vette seisma jätta, lõigatud pool põhja poole. Selleks, et kogu mustus ning liiva- ja mullaosakesed porru pealt kätte saada, tuleb neid ka jooksva vee all loputada. Seejärel tuleb porrulõigud paberrätikuga ära kuivatada, kõrgema äärega ahjuvorm toiduõliga kokku teha ja porrulõigud lõigatud poolega üles sinna peale laduda. Porrule võiks veel oliiviõli peale piserdada ning siis tuleb nad 20 minutiks ahju küpsema jätta. Kui 20 minutit on möödas tuleb porrulaugud läbi segada, neile aedviljapuljong peale valada ja lasta veel kümme minutit ahjus küpseda. Lõpetuseks maitsestada soola ja pipraga.

229

Kreemine kartuli-porru supp
See supp sobib ka täistaimetoitlastele, kuna siin ei kasutata piimatooteid. Tegu on tervisliku roaga, mis aitab jahedatesse sügisõhtutesse soojust tuua.
Koostisained:

  • Üks supilusikas oliiviõli
  • kaks puhastatud (juure ja leheosad ära lõigatud) porruvart, mis on lõigatud umbes poole sentimeetri suurusteks tükkideks
  • kahe tassitäie jagu tükeldatud sibulat
  • pool teelusikat kosher soola
  • kolm tükeldatud küüslauguküünt
  • kaks kooritud ja umbes sentimeetri suurusteks tükkideks lõigutud kartulit
  • neli tassitäit aedviljaleent
  • värske rosmariin

Valmistusviis:
Kõigepealt tuleb võtta üks keskmise suurusega supipott ja see keskmise kuumuse peal soojenema panna. Kui pott on kuum, tuleb selle põhja oliiviõli panna. Enne kui õli suitsema hakkab, tuleb potti lisada tükeldatud porru, sibul ja sool ja neid umbes viis minutit kuumutada, kuni sibul muutub klaasjaks. Siis tuleb lisada küüslauk, kõik läbi segada ja lasta veel minutike küpseda. Seejärel tuleb juurde valada aedviljaleem ja kartulid, potile kaas peale panna ja lasta leemel keema tõusta. Nüüd võib kuumuse maha keerata ja lasta supil umbes 20 minutit madalal kuumusel podiseda. Viimaks, kui pott on tulelt maha tõstetud, tuleb kartulid ja porru saumikseriga püreestada.

230

Salat kuskusi, sibula ja porruga
Järgneva retsepti järgi valmiv kerge salat sobib näiteks kalatoitude või lihalõikude kõrvaseks. Tegu on maitseküllase ja parajalt krõmpsuva lisandiga.
Koostisained:

  • 200-220 ml kuskusi
  • kahe sidruni mahl
  • kolm supilusikat oliiviõli
  • üks seibideks lõigatud punane sibul
  • kaks peotäit värsket tükeldatud peterselli
  • käputäis tükeldatud piparmünti
  • maitsestamiseks soola ja pipart
  • üks pestud, puhastatud ja jämedalt tükeldatud porru
  • umbes 50-60 grammi või 80 ml fetajuustu

Valmistusviis:
Kaussi tuleb panna kuskus, sidrunimahl ja oliiviõli. Seejärel tuleb lisada keevat vett, kuni kuskus on kaetud, kauss toitukilega kinni katta ja kümneks minutiks seisma jätta. Samal ajal tuleb porru soolaga maitsestatud vees pehmeks keeta, ära kurnata ja seejärel juba kuskusi sekka segada koos sibula, piparmündi ja peterselliga. Viimase asjana lisatakse maitseained ja segatakse sisse fetajuust.

240