Veinide jahutamine – millal ja kuidas

2270

Veinide jahutamine võib inimesi teinekord segadusse ajada – millal ja kuidas seda õieti tegema peaks? Ühed usuvad, et avamata veinipudel tuleb külmkappi asetada, samas leidub ka neid, kelle arvates peaks kinnine veinipudel hoopis köögikapi peal seisma. Veinide jahutamise või mitte-jahutamise kohta on omajagu arvamusi ja siinne juhend ongi mõeldud selleks, et oleks selgem, millal ja kuidas võiks veini külmkappi jätta.

Avamata vein
Kõige targem on poest toodud veinipudel hoida ühes asendis ja kusagil jahedas paigas. Parem on pudelit mitte nii-öelda ringi väntsutada. Jahe paik ei tähenda aga ilmtingimata seda, et veinipudel tuleb külmkappi panna. Kui pudel otsese päikesevalguse käest ja küttekehade juurest eemale hoida, ei tohiks veiniga midagi juhtuda. Valget veini juuakse enamasti jahutatult, nii et soovi korral võib selle enne tarvitamist mõneks ajaks külmkappi panna. Punast veini tavaliselt külmkappi ei panda, kuna üldjuhul on see parim just toatemperatuuril.

Avatud vein
Kui veinipudel on juba lahti tehtud, aga pudel ei ole veel tühi, siis tasub seda külmkapis hoida, nii säilib vein paremini. Külmkappi panemine aeglustab veini oksüdeerumisprotsessi, mis võib põhjustada veini riknemist. Nimetatud protsessi aeglustamine pikendab veini säilivust, aga sellest hoolimata tuleks avatud pudelis olev vein mõne päeva jooksul ära tarbida.
Punast veini võib samuti pärast avamist külmkapis hoida, aga see pole tingimata nõue. Oksüdeerumine isegi parandab suurema osa punaste veinide maitset ning seega ei pea poolikut punase veini pudelit külmkappi panema. Piisab kui pudelile lihtsalt kork peale tagasi suruda või keerata. Tegelikult oleneb see konkreetsest veinist ja viinamarjasordist. Merlot viinamarjadest valmistatud veinid oksüdeeruvad kiiresti, samas kui Chianti tähistusega veinidel kulub kauem aega. Üldjuhul vananevad odavad veinid kiiremini kui kallimad. Seega võib, aga ei pruugi juhtuda, et külmkapis hoidmine aitab neid paremini säilitada. Tegelikult on raske täpselt määratleda, millal punane vein kõige paremini maitseb. Punase veini parimad omadused võivad teinekord pigem juhuslikult ilmsiks tulla.