Värskendav kodune limonaad

2744

Viimati uuendatud:

Vaja läheb:

  • sidruneid või sidrunimahla
  • lõikelauda
  • teravat nuga
  • elektrilist või mehaanilist mahlapressi
  • sõela
  • marlit
  • kaussi või kannu
  • suurt lusikat
  • vett
  • suhkrut või suhkruasendajat

Külmal limonaadil on palju häid omadusi. See aitab kustutada janu, ravida levinumaid külmetushaigusi ning taastada organismi vedelikuvaru. Traditsiooniline limonaad pakatab C-vitamiinist ja kuumal suvepäeval peavad jahutavast karastusjoogist ühtmoodi lugu nii lapsed kui täiskasvanud. Seda on võrdlemisi lihtnevalmistada ning suvi ongi just ideaalne koduse limonaadi joomiseks.

Sidrunid

Limonaadi tegemiseks kasutatavad sidrunid peaksid olema võimalikult värsked. Ideaalis peaks sidrunid korjama alles vahetult enne valmistamisprotsessi kallale asumist (mõte neile, kel on õnnestunud kodus vilja kandev sidrunipuu kasvatada).

Kes aga otsustab värskete sidrunite asemel valmis mahla kasutada, võib vahepealse õpetuse hoopis vahele jätta ning kohe retsepti juurde hüpata.

Sidrunid tuleb lõikelaua peal olenevalt kasutatavast mahlapressist kas pikuti või risti pooleks lõigata. Peamine, et viljaliha ja koor oleksid mõlemad nähtaval.

Sidrunimahla pressimine

Kõigepealt tuleb vaadata, et mahlapress oleks puhas ja töökorras ning varustatud anumaga, kuhu mahl koguneda saaks. Lühise vältimiseks tuleb elektrilisele pressile kuiv alus leida.

Kui kasutada mehaanilist mahlapressi, tuleb sidrunipoolikud ükshaaval mahla eraldamiseks mõeldud koonuse otsa asetada ning selle peal survet avaldades aeglaselt ringi keerata, kuni sidrunist on vaid kest alles. Sama tuleb korrata kõikide sidrunitega.

Elektriline mahlapressi kasutamine teeb töö muidugi lihtsamaks. Sidrunid tuleb lihtsalt ettevaatlikult pressi sisse panna ja edasine jääb juba masina hooleks.

787

Kurnamine

Kui mahl on pressitud, tuleb see läbi tiheda sõela kausi või kannu sisse ümber kurnata. See kõrvaldab seemned ja suurema osa viljalihast. Selleks, et mahl kiiremini läbi viljaliha liiguks ning all olevasse anumasse voolaks, võib seda sõela sees segada.

Kes tahab kindlasti kogu viljaliha mahla seest kätte saada, võib kurnatud mahla lisaks veel läbi marli valada ja selle pärast korralikult tühjaks pigistada.

Limonaad

Kui mahl on sidrunitest välja pressitud ning viljalihast ja seemnetest puhtaks tehtud, on aeg limonaad valmis segada. Selleks tuleb kausi või kannu sisse valada kolm tassi vett, üks tass sidrunimahla, üks tass suhkrut või suhkruasendajat ning kõik korralikult läbi segada kuni suhkur on lahustunud. Kui limonaad tundub liialt hapu, võib suhkrut alati juurde panna.

789

Joogi jahutamiseks võiks sinna veel jääd lisada ja maitsev märjuke ongi valmis.

Ülejäänud sidrunimahla saab säilitada karbi sees sügavkülmas. See seisab umbes aasta aega enne kui hakkab maitset kaotama.
Limonaadi võib juua mis tahes aastaajal ning selle lihtsa retsepti abil saab värskendava kannutäie alati käepärast hoida.