Kuna aedubades on palju C-, A- ning K-vitamiini, mangaani, rauda, kaaliumi, kaltsiumi, kiudaineid, fosforit ning mitmeid teisi toitaineid, on nendest valmistatud road väga toitvad. Aedoad peaksid kindlasti kuuluma iga tervisliku toidusedeli hulka. Sageli aga serveeritakse rohelisi aedubasid pelgalt kõrvalroana ning paraku võib ka väikseim erinevus valmistamismeetodites muuta need laste jaoks ebameeldivaks. Õnneks leidub aedubade valmistamiseks mitmeid maitsvaid ja tervislikke retsepte, mis panevad kogu perel suu vett jooksma. Kõik järgnevad retseptid on kohandatud nelja portsjoni jaoks.
Esimene retsept – Roheliste aedubade salat Itaalia moodi
Koostisained:
- kaks tassi rohelisi aedube (värskeid või külmutatud)
- neli tomatit, viilutatud
- üks mozarella pall (kuubikuteks lõigatud)
- üks supilusikas värsket hakitud basiilikut
- kolm supilusikat esimese pressi oliiviõli
- palsamiäädikat
- soola
Salati valmistamiseks tuleb rohelised aedoad valada väiksemat sorti kastrulisse ja veega katta. Seejärel tuleb vesi keema lasta ning kui oad on pehmed, tuleb nad ära kurnata ja lasta jahtuda. Maha jahtunud aedoad, tomativiilud, mozzarella tükid ja basiilik tuleb suures salatikausis kokku sega ning maitsestada oliiviõli, palsamiäädikaga ning soolaga.
Teine retsept – Kana roheliste aedubade ning kirsstomatite kastmega
Koostisained:
- pool kilo kana rinnafileed, tükeldatud
- kaks tassitäitkülmutatud aedube
- üks tassitäis kirsstomateid
- üks tassitäis tomatipüreed
- kaks küüslauguküünt, tükeldatud
- üks supilusikas peeneks hakitud värsket basiilikut
- üks supilusikas oliiviõli
Esmalt tuleb pannil kuumutada oliiviõli ning lisada esmalt küüslauk ja seejärel kanafilee. Kui kana on korralikult läbi praetud, tuleb pannile valada rohelised aedoad, kirsstomatid ja tomatipüree. Kogu segu tuleb aeg-ajalt segades pannil keema lasta. Seejärel tuleb kuumus maha keerata, lisada värske basiilik ja lasta roal enne serveerimist veel viis minutit madalal kuumusel haududa.
Kolmas retsept – küüslaugused aedoad ja kartulid
Koostisained:
- pool kilo rohelisi aedube (värskeid või külmutatud)
- kaks suurt kartulit, kooritud ja ruudukesteks lõigatud
- kolm porgandit, viilutatud
- 80 ml oliiviõli
- kolm küüslauguküünt, tükeldatud
- soola ja pipart
- Parma juustu (soovi korral)
Aedoad tuleb puhastada (otsad ära lõigata), pooleks teha ning umbes 15 minutit soolaga maitsestatud vees keeta, kuni nad pehmeks lähevad (külmutatud ubade puhul kulub vähem aega). Kui oad on valmis, tuleb nad tulelt maha tõsta ja ära kurnata.
Samal ajal tuleb teises potis keeta pehmeks kartulid ja porgandid, need samuti ära kurnata ning seejärel võib kõik aedviljad kokku segada, soola ning pipraga maitsestada ning suurema vaagna peale valada.
Seejärel tuleb väikses kastrulis kuumutada oliiviõli ja selles küülaukku pruunistada, kuniks köögis hakkab levima küüslaugu aroom. Saadud kaste tuleb aedviljade peale valada ning soovi korral võib kõige peale riivida pisut Parma juustu.
Neljas retsept – aurutatud rohelised aedoad seentega
Koostisained:
- pool kilo rohelisi aedube (külmutatud või värskeid)
- üks tassitäis tükeldatud seeni
- üks supilusikas Dijoni sinepit
- kaks teelusikat värsket hakitud peterselli
- kaks supilusikat esimese pressi oliiviõli
- soola ja pipart
Kõigepealt tuleb ubasid viis minutit aurutada, seejärel lisada neile lõigutud seened ja veel kaheks minutiks tulele jätta. Küpsenud oad ja seened võib mõnele serveerimiseks sobilikule taldrikule valada ning siis on aeg valmistada kaste. Selleks tuleb väikeses kausis kokku segada sinep, oliiviõli, sool ning pipar. Kastme võib vaba käega aedviljadele valada ning lõpetuseks kogu roa värske peterselliga kaunistada.