Latte art ehk piimakunst

1850

Kohvikust kiirelt tellitud latte võib nii mõnigi kord tõelise elamuse pakkuda. Võib ju tunduda, et tegu on kõigest kohviga, aga tegelikkus meenutab rohkem mõnd kunstiteost. Barista poolt hoolikalt piimavahu sisse maalitud sõnajala kujutis muudab latte veelgi ahvatlevamaks, aga teisest küljest ei raatsiks kohe kuidagi seda kaunist meistriteost ära rikkuda. Latte art ehk piimakunst ongi märk sellest, et leti taga seisab tõeline barista. Hea uudis on see, et mõningase harjutamise ja õigete töövahenditega saab igaüks piimakunstis kätt proovida. Artikkel ongi mõeldud nendele, kes otsivad juhiseid latte art’i õppimiseks, et oma uute oskustega järgmisel kohviõhtul külalistele muljet avaldada.

Vajalikud töövahendid

Enne kui konkreetsete juhtnööride juurde minna, tuleb üle käia vajalikud töövahendid. Mõistagi läheb latte valmistamiseks vaja espressomasinat. Kvaliteetse masina valimine on tõepoolest üsna oluline. Enamasti valitakse poolautomaatne või võimsa aurutoruga automaatne espressomasin. Täisautomaatsed masinad piimakunstiga tegelemiseks üldjuhul ei sobi, kuna nad vahustavad piima ise ja lisavad selle automaatselt valmis kohvile. Lisaks läheb vaja:

  • Värskelt jahvatatud espresso kohviubasid. Parima maitse ja aroomiga espresso saamiseks on värskus äärmiselt oluline.
  • Kannu läheb vaja piima kuumutamisel ning auruga vahustamisel, samuti vahustatud piima valamisel.
  • Värsket piim. Madala rasvasusega piima vahustamisel jäävad vahu sisse püsivamad õhumullid, seepärast soovitatakse parimate tulemuste saamiseks täispiima kasutada. Enne kasutamist võiks piima jahedas hoida.

Laia suuga tassi. Kogenenumana ei ole tassi või klaasi suurusel enam vahet, aga algajatel on piimakunstiga katsetamiseks targem valida laia suuga tass.

398

Piimakunst

Kui õiged töövahendid ja kohvi valmistamiseks vajalikud koostisosad on olemas, võib asja kallale asuda. Oskuste lihvimine vajab muidugi harjutamist (palju), aga põhilised sammud on järgmised:

  • Esmalt tuleb kannu valada ühe latte-koguse jagu külma piima ja hakata seda aurutoruga kiiresti kuumutama (seda rohkem tekib vahtu). Aurutoru tuleks hoida umbes 1 sentimeeter kõrgemal kui kannu põhjas olev piim, kuniks piim on soojenenud 27 kraadini.
  • Seejärel võib aurutoru üleni piima sisse panna ning kannus olevat piima vastupäeva keerutada. Sel moel jätkates tuleb oodata, kuni piima temperatuur jõuab umbes 65-68 kraadini, misjärel võib aurutoru välja lülitada.
  • Järgmiseks sammuks on espresso väljavalamine.
  • Samal ajal kui tass espressoga täitub, tuleb kannus olevat piimavahtu hoogsalt ringi loksutada. Kui vahu sees on näha suuri mulle, tuleks piimakannu paar korda vastu lauda koputada. Seejärel tuleb piima veel umbes 25 sekundit kannus ringi keerutada.
  • Järgmise asjana võib hakata piima espresso keskele valama. Kui piimavaht uuesti kohvi seest pinnale hakkab kerkima, tuleb valamist aeglustada. Kui tass on juba poolenisti täis, võib piimajuga ühes tassi otsast teise liikudes edasi-tagasi jõnksutada – sel moel on tulemuseks on paljudes kohvikutes kõige sagedamini nähtav lille või sõnajalga meenutav kujutis.
  • Piimajoa ja kannu liigutamisega saab teha erinevaid kujundeid ning mustreid. Südame kujutise jaoks tuleb piimajuga tassi keskele valades samuti edasi-tagasi jõnksutada (mitte seda samal ajal ühest tassi otsast teise suunata).
  • Viimase asjana on aeg oma loomingust rõõmu tunda

399

Kauni piimakunsti saladus peitub harjutamises. Päris esimeste katsetuste juures võib olla parem piima asemel hoopis vett kasutada. Kui vajalikud võtted juba selged ja kogemust juures, võib igaüks koduses köögis oma barista oskused proovile panna.