Kuidas hoiustada maheõunu

1416

Vaja läheb:

  • külmkappi
  • hoiustamiseks sobivaid anumaid
  • paberkotte/ajalehti

Praegusel ajal kasvatavad paljud inimesed endale ise orgaanilisi puu- ja aedvilju. Kuna üldjuhul ei ole keegi võimeline ega soovigi koheselt tarbida kõiki kasvatatud saadusi, on sellise mahetoodangu hoiustamine nende säilivuse parandamiseks ülimalt oluline. Ka mujalt ostetud ja mitte ise kasvatatud toodangu puhul, on ikkagi vaja mõelda hoiustamise peale. Saadused tuleb panna kusagile kindlasse kohta, kus nende riknemise tõenäosus oleks võimalikult väike.

Õunal ja õunal on vahe
Õunade säilitamiseks ja pikaajalise värskuse tagamiseks tuleb puuviljadest ka pisut üldisemaid teadmisi omada. Õunad pole kõik ühesugused ja mõned neist eraldavad rohkem etüleeni kui teised. See gaas kuulub õunade loomuliku küpsemisprotsessi juurde ning ei ole ohtlik ei atmosfäärile ega puuviljadele endile. Küpsete õunade puhul tuleks aga proovida eralduva etüleeni hulk võimalikult väike hoida, et riknemisprotsessi aeglustada.

278

Eraldi hoiustamine
Muljutud kohad ja kõrval asetsevatel õunadel olevad mädaplekid on kaks peamist põhjust, miks õun mädanema võib minna. Riknemise vältimiseks tuleb õunad üksteisest pisut eraldi asetada ja valida hoiustamiseks ainult kõige värskemad viljad. Õunade lahushoidmiseks võib kasutada jõupaberit või ajalehti

Külmkapis hoiustamine
Õunad on tegelikult ühed paremini säilivad puuviljad ja püsivad õige hoiustamise korral kenad isegi kuni kümme nädalat. Eriti pikalt säilivad õunad külmkapi puu- ja juurviljasahtlites, kui neile seal piisavalt ruumi jäetakse. Õunade niiskussisaldust aitab hoida ka paberkottidesse mässimine. Kuna õunadele tuleb tagada õhuringlus, ei tohi neid hoida kilekottides või plastikkarpides, kus eralduv etüleen välja ei pääse ja kiirendab õunade roiskumist.

279

Jahedas hoiustamine
Õunad, mida on ostetud terve kastitäis või mida on aias niisama söömiseks liiga palju, ei pruugi kõik külmkappi ära mahtuda. Parim lahendus on nad sel juhul lihtsalt kusagile jahedasse panna. Hoiustamiseks sobib suurepäraselt kelder, garaaž või mõni muu madalama temperatuuriga koht. Enne poelettidele jõudmist seisab õunasaak pikka aega külmladudes. Kuivõrd õunu hoitakse värskena kaks, isegi kolm kuud, tähendab see õigete tingimuste korral väga pikka säilivusaega

Muude puuviljadega kombineerimine
Tegelikult võib teised puuviljad, näiteks virsikud, nektariinid, ploomid ja muud pehmemad viljad, valmimisprotsessi kiirendamiseks koos õunaga paberkotti panna. Samas ei tohiks õunu hoida koos sibulate või selleriga, kuna need aedviljad haaravad endasse erinevaid lõhnu ja annavad neid ka muudele viljadele edasi. Kui õunad hakkavad krimpsu tõmbuma, ei ole nad ilmselt toorelt söömiseks enam kuigi head. Samas võib neid kasutada õunakoogi, õunakastme või mis tahes muu küpsetamist vajava õunaroa valmistamiseks.