Putukamürk ehk insektitsiid on väärtuslik ja sageli hädavajalik abivahend, millega putukaid ja muid kahjureid aiast ning taimedest eemale hoida. Ehkki kahjurite peletamiseks on need kemikaalid vajalikud, võivad nad samas ka väga kahjulikud olla. Mitmed aiaomanikud on aga avastanud, et isetehtud looduslikud putukamürgid toimivad suurepäraselt ja seda ilma kahjulike kõrvalmõjudeta. Majapidamises leiduvatest koostisainetest tõhusa putukamürgi kokkusegamine on üsna lihtne ja selleks pole vaja mingit spetsiaalset varustust. Kõik insektitsiidid toimivad talumatuse põhimõttel. Asja mõte on selles, et mürgi lõhn ja maitse peavad putuka jaoks täiesti talumatud olema. Teravamaitselised koostisained sobivad selleks suurepäraselt. Nüüd aga kiire õpetus, kuidas ise putukamürki valmistada.
Koostisainete kokkusegamine
Nagu öeldud, on teravamaitselised ained putukamürgi valmistamiseks väga sobilikud. Lihtsa insektitsiidi jaoks tuleb köögikombainis kokku segada tšillipipar, koirohu lehed, tass vett ja kookosõli. Koostisained tuleb kindlasti korralikult ühtlaseks seguks töödelda.
Kuumutamine
Kui kõik ained on kokku segatud, tuleb need suurde kastrulisse või paksema põhjaga potti valada ja sinna veel viis tassi (1,2 l) vett lisada. Kuumutamine toob tšilli omadused paremini esile. Segatud koostisosi tuleb keemiseni kuumutada ja siis võib kastruli pliidilt eemaldada.
Jahtunud segu kurnamine
Kui segu on keema tõusnud, tuleb see pliidilt ära tõsta ja tund aega jahtuda lasta. Seejärel tuleb segu ära kurnata (näiteks läbi marli) ja veepritsi valada, nii et alles jääks ainult vedelik.
Sildid ja juhised
Kui segu on veepritsi pandud, tuleb see kindlasti ära märgistada. Pole vaja, et teadmatusest õnnetusi juhtuks ja keegi kogemata vale pudeli haaraks. Jahtunud ja kurnatud vedelikku võib kohe taimede peal kasutada.
Putukamürgi säilitamine
Kodustel putukamürkidel on veel seegi eelis, et neid võib valmistada nii üheks kasutuskorraks kui ka suuremas koguses, et teinekord võtta oleks. Naturaalsetest toorainetest tehtud putukamürke võib hoida nii külmkapis kui riiulis. Enne uuesti kasutamist tuleb vana segu veelkord läbi segada, kurnata ja veepritsi valada.
Lihtne retsept
Teine lihtne putukamürgi retsept koosneb küüslaugust, sibulast, Cayenne’i piprast, kahest teelusikast vedelseebist ja liitrist veest. Väikesteks tükkideks lõigatud küüslauk ja sibul tuleb veega üle valada, lisada pipar ja tunnikeseks seisma jätta. Seejärel tuleb lisada seep ja kõik korralikult läbi segada. Lõpuks tuleb segu veepritsi valada ja kasutusvalmis putukamürk ongi olemas. Kui seda korraga ära ei kasutata, püsib taoline looduslik insektitsiid külmkapis hoituna umbes kaks kuni kolm nädalat.