Gluteenivaba kook mida on kerge valmistada

8698
gluteenivaba kook

Gluteenitalumatus ei tähenda, et kookide ja muude maitsvate küpsetistega tuleks igaveseks jumalaga jätta. Tegelikult on gluteenivabade koogiretseptide valik üsna lai ning kui mõned võtmekomponendid välja arvata, ei erine need suuremat traditsioonilistest retseptidest. Sama kehtib siin toodud šokolaadiglasuuriga kollase majoneesikoogi kohta. Gluteenivaba toitumise mõte on vältida gluteeni sisaldavate teraviljade tarbimist. Nisu vastu allergiliste ning tsöliaakia diagnoosiga inimeste puhul on gluteenivaba dieet osa ravist. Gluteenivabade toiduainete hulka kuuluvad ka erinevad küpsetamiseks sobilikud tärkliseallikad nagu tapioki-, maisi- ja riisijahu.

Erinevad koostisained

Gluteenivabade küpsetiste valmistamisel kasutatakse sageli ksantaankummi. Tegu on toidulisandiga, mis aitab erinevaid koostisaineid siduda ning muudab koogitaina parajalt paksuks ja nakkuvaks nagu see on omane gluteeni sisaldavate tainastele. Hea tulemuse saamiseks ei kulu ksantaankummi sugugi palju ning see ei mõjuta koogi maitset. Üheks levinud alternatiiviks gluteeni sisaldavale nisujahule on tapioki- ja riisijahust küpsetussegud. Pagarite sõnul ei kaasne gluteenivabade küpsetussegude kasutamisega mingeid järeleandmisi küpsetiste maitses. Mõned inimesed eelistavadki gluteenivabu magustoite ja seda just maitse tõttu, mitte meditsiinilistel põhjustel.

Gluteenivaba kook:

  • kaks teelusikat gluteenivaba vanilliekstrakti
  • 360 ml riisijahu
  • 180 ml tapiokijahu/pulbrit
  • 160 ml majoneesi
  • üks teelusikas soola
  • kolm teelusikat küpsetuspulbrit
  • üks teelusikas söögisoodat
  • neli muna
  • 300 ml valget suhkrut
  • 240 ml piima
  • üks teelusikas ksantaankummi
  • kahte ümmargust koogivormi, mõlemad 20-22 cm diameetriga

Šokolaadiglasuuri jaoks läheb vaja:

  • 80 ml pehmet võid
  • 80-90 grammi sulatatud ning jahutatud magustamata küpsetusšokolaadi
  • kolm-neli supilusikat piima
  • kaks teelusikat gluteenivaba vanilliekstrakti
  • 700 ml tuhksuhkrut

172

Ahju ning koogivormide ettevalmistamine

Esmalt tuleb ahi 175 kraadi juurde sooja panna. Seejärel tuleb ette võtta mõlemad koogivormid ning need rasvainega kokku määrida. Lisaks tuleb pannidele veel õhuke kiht riisijahu raputada.

Taigna valmistamine ja küpsetamine

Keskmise suurusega kausi sisse tuleb kokku segada küpsetuspulber, söögisooda, sool, ksantaankumm ning tapioki- ja riisijahu. Kui kuivained on omavahel läbi segatud, võib asuda ülejäänud koostisainete juurde. Selleks tuleb võtta järgmine kauss ning segada kokku majonees, munad ja suhkur. Seda on mugavam mikseriga teha, aga tegelikult sobib segamiseks ka lihtsalt suur lusikas. Järgmise asjana tuleb munasegule lisada kuivained koos vanilliekstrakti ja piimaga. Kui tainas on korralikult läbi segatud, tuleb see koogivormide vahel ära jaotada ning 20-25 minutit ahjus küpsetada. Valmimisastme kontrollimiseks võib kasutada hambaorki.

Šokolaadiglasuur

Glasuuri valmistamiseks tuleb esimese asjana segada kokku tuhksuhkur ja või. Kui saadud on ühtlane mass, võib lisada sulatatud šokolaadi ning vanilliekstrakti. Seejärel tuleb glasuurile lisada veel parasjagu piima (aeglaselt valades), et segu muutuks võimalikult ühtlaseks. Ahjust võetud kookidel tuleb umbes veerand tundi jahtuda lasta ja seejärel võib need vormist välja tõsta.

Kihiline Gluteenivaba kook

Kui mõlemad koogipõhjad on pisut jahtuda saanud, tuleb need vormidest välja tõsta ning lasta taldriku peal veel tunda aega jahtuda. Seejärel tuleb esimene koogipõhi kumer (peamine) külg allpool taldriku või kandiku peale panna. Vajadusel võib kooki enne pealt pisut sirgemaks lõigata, et see tagurpidi pöörates kindlalt aluse peal paigal püsiks. Koogipõhi tuleb üleni glasuuriga katta, selle peale teine koogipõhi asetada (seekord ümar külg ülespoole) ja kihiline gluteenivaba kook tervenisti šokolaadiglasuuriseks teha.