Sidrunine spargel peekonis

3905
Spargel ja peekon

Sisukord (vajuta et avada)

Kevad rohetab  täistuuridel ja sparglisõpradel on aeg potid-pannid värskete saaduste jaoks valmis panna. Pikk ja sihvakas, alati rohelises ning võrratult kauni ‘juuksepahmakaga’ – spargel on toidumaailmale oma õrna maitse ja krõmpsu tekstuuriga (noorte taimede puhul) kustumatu mulje jätnud. Spargli valmistamiseks ei ole palju vaja, see tänuväärne köögivili maitseb hästi nii röstituna, keedetuna, praetuna, grillituna kui aurutatuna.

Eriti võrgutavalt mõjub spargel mis tahes mereandide ja liharoogade kõrvasena. See sobib tõepoolest kõigega. Krevetid, lihalõigud, peekon … see viimane on sparglisse kohe iseäranis kiindunud. Siinses retseptis saavad need kaks kõige meelepärasemal võimalikul moel kokku ning tulemuseks on lihtne, ent unustamatu maitseelamus.

Valmivaid peekoni-sparglirulle on hea pakkuda eel- või kõrvalroaks. Mõistagi võib neid ka kerge põhitoiduna serveerida.

 

Koostisained

  • 350 grammi (1-2 suuremat kimpu) peenikesi rohelisi spargleid
  • 350 grammi peekonit
  • poole sidruni koor
  • sool

Valmistamisõpetus

  • Esmalt tuleb ahi 200 kraadi juurde sooja panna.
  • Sparglivarred tuleb üle pesta ning kuivaks raputada. Varte alumised 2-3 cm on hea ära lõigata, et vältida puituma hakanud osade söömist. Seejärel tuleb sparglivarred väiksematesse, umbes 2-3 cm ümbermõõduga puntidesse jaotada.
  • Järgmiseks sammuks on iga väikese sparglikimbu ümber peekoniviilu mässimine. Keeramist on kõige otstarbekam alt ehk jämedama otsa poolt alustada.
  • Peekonisse keeratud sparglikimbud tuleb üksteise kõrvale suurde ahjuvormi laduda. Vajadusel võib peekonirulle siia-sinna keerata, et neid võimalikult palju ära mahuks. Ühtlasi tuleb jälgida, et kimpude ülespoole keeratud osa piisavalt rasvainet saaks.
  • Viimase asjana tuleb sparglile soola raputada ning sidrunikoort peale riivida.
  • Spargli-peekonirulle tuleb 20-25 minutit ühtlasel kuumusel ahjus küpsetada ning lõpetuseks 3-4 minutiks kuumus üles keerata, et rullid pealtpoolt mõnusalt pruuniks läheksid. Sel moel pole vaja hakata neid eraldi ümber pöörama.

 

Midagi keerulist siin pole. Tegu on maitsva ning kiirelt valmiva eelroaga, mida võib tahtmise korral ka niisama maiustamiseks valmistada.