Vaja läheb:
- ajalehti
- toanurgakest, kus oleks pime ning jahe
- plastikust aluseid või kandikuid
- pappkasti
- pehmet riidest lappi
- puidust sahtlit
- terava otsaga labidat
- lameda otsaga labidat
Tomatid on ühed populaarseimad aedviljad, mida inimesed koduaias kasvatada armastavad. Teadupärast puudub rohelistel tomatitel küpsetele punastele viljadele omane maitse. Mitte igaüks aga ei tea, et paari lihtsa ning kavala võttega saab tomatite küpsemist kiirendada. Seda võib teha nii siseruumides kui õues. Vajadus tomatite valmimisele pisut kaasa aidata võib kerkida näiteks siis, kui on oodata varaseid öökülmasid.
Tubased võtted
Esmalt tuleb tomatitaimedelt korjata rohelisi, tooreid vilju ja need siseruumidesse tõsta. Seejuures tuleb olla ettevaatlik, et tomateid mitte liialt järsult taime küljest tõmmata. Kuna küpsemata tomatid on üsna õrnad, tuleb need kokku kogudes ettevaatlikult korvi sisse laduda. Tubane tomatite valmimise ergutamine on üsnalihtne protsess ja selleks pole vaja mingeid erilisi abivahendeid.
Tomatite ettevalmistamine
Tomatid peavad enne küpsema asetamist kindlasti kuivad olema. Samuti tuleb nad ükshaaval kuiva lapiga üle pühkida. Kõvasti muljuda saanud ja ülemäära suureks kasvanud tomatid tuleb välja sorteerida ning ülejäänud viljad eraldi ajalehtede sisse mässida.
Küpsemisalus
Kui tomatid on sissepakitud, tuleb nad plastikust aluse peale asetada. Need viljad, mis on teistest pisut rohkem valmis, tuleks asetada rohkem ääre poole – kandiku keskele jäävad tomatid küpsevad märksa kiiremini. Sobiva plastikust aluse või kandiku puudumisel võib tomatid laduda ka pappkasti sisse. Metallist alustest võiks siiski hoiduda, kuna need ei ole piisavalt soojapidavad. Tomateid ei maksa liialt kihiti laduda, sest nii on küpsemisprotsessi raske jälgida.
Küpsemisaluse paigutamine
Järgmise asjana tuleb tomatitega küpsemisalus selleks valitud ruumi tõsta – sinna ei tohiks paista otsest päikesevalgust, samuti peaks seal olema võimalikult seisev õhk. Ideaalvariandis võiks tomatite jaoks mõeldud ruumi ukse paariks päevaks üldse suletuks jätta ning seal mitte käia. Kui tomatitele eraldi toa jätmine pole võimalik, tuleks küpsemisalused mõnda suuremasse sahtlisse paigutada.
Regulaarne kontroll ja selekteerimine
Küpsemisprotsessi käigus tuleb iga tomat teatud aja tagant ajalehe seest lahti keerata ja üle vaadata. Soovitavalt võiks tomateid kontrollida igal nädalal. Tubase küpsemisprotsessi käigus kipuvad tomatid sageli riknema ning sel moel on tomatitel lihtne silma peal hoida. Küpsed ning riknenud tomatid tuleb ülejäänute seast välja korjata.
Õues kasvavate tomatite küpsemisprotsessi kiirendamine
Selleks, et ergutada õues kasvavate tomatitaimede viljade küpsemist, läheb vaja pisut spetsiifilisemaid aiandusalaseid oskusi. Nimelt tuleb hakata tomatitaimede juuri kärpima. Selle asemel, et viljad enneaegselt ära korjata, tuleb hoopiski taime endaga manipuleerida, et see võimaldaks tomatitel kiiremini küpseda. Juuri võib sel moel lausa kärpida lausa kaks kuni kolm korda kasvuhooaja jooksul. Kärpimistööde läbiviimiseks tuleb järgida allpool toodud näpunäiteid.
Taimede valimine
Valida võiks taimed, millel kasvab keskmisest rohkem rohelisi vilju. Kõige parem, kui toored tomatid kasvavad vähemalt neljas suures kobaras.
Juurte kärpimine
Valitud juurte läbilõikamiseks tuleb lameda otsaga labidat mõned korrad tomatitaime ümbritsevasse pinnasesse suruda (peajuure läheduses). Need niinimetatud sisselõiked peavad peajuurest vähemalt viie sentimeetri kaugusele jääma ning iga labidatorge peaks ulatuma vähemalt 20 sentimeetri sügavusele. Seejärel tuleb maapinda tehtud labidatorkeid terava otsaga labida abil pisut laiendada ning taime ümbert natuke mulda välja kaevata. Selleks, et küpsemisprotsessile veelgi kaasa aidata, võiks proovida taime ümber tehtud kaevamisjäljed poolringikujuliseks vormida.
Mil moel juurte kärpimine toimib?
Tomatitaime ümber moodustatud poolring mõjub taimedel äärmiselt ärritavalt. Läbilõigatud juurte otsad reageerivad saadud ehmatusele ja see omakorda stimuleerib taimede kasvu ja kiirendab viljade küpsemist. Juurte kärpimine ei mõju tomatitaimele kuidagi kahjulikult. Tuleb lihtsalt ettevaatlik olla ning kärpimiste vahel vähemalt kuu aega oodata.