Idandamine

1825

Viimati uuendatud:

Vajalikud vahendid

Idandamine on tore võimalus ka talvisel ajal midagi värsket ja niivõrd-kuivõrd rohelist hamba alla saada.
Vaja läheb ühte tavalist keeratava kaanega purki ning idandamiseks mõeldud seemneid (näiteks ökopoed pakuvad neid), vett ja aega. Mina idandasin lutserni ehk alfalfat, sest see mulle maitseb kõige rohkem.
Purgikaane sisse on vaja teha augud, et vesi saaks välja joosta. Aukude tegemiseks on kõige paremad abimehed nael ja haamer. Väga suure naelaga tulevad augud liiga suured ja seemned võivad välja joosta, väga väikeste aukude puhul et taha aga vesi voolata. Auke võib teha palju viitsimist on, aga äärtes peaks auke võrdlemisi rohkem olema.

59

Esimene leotus

Pane purgi põhjale pisut seemneid – need kasvavad tublisti.

60

Lisa vett.

61

Lase seista 6-12 tundi (võib ka kauem). Vahetulemus on kaunis kollakasroheline vesi.

62

Loputamine

Lase veel purgist välja valguda.

63

Edasipidi loputa idusid kord-kaks päevas (näiteks hommikul ja õhtul). Loputamiseks keera kaas pealt, lase vesi sisse, loksuta natuke ja lase vesi välja nõrguda.

64

Otsesest päikesevalguse eest tuleb idusid varjata, pigem võiks olla ka veidi hämaram.
Loputusvett võib väga edukalt kasutada ka taimede kastmiseks.

Naudi kasvamist

Idud kasvavad iga päevaga.

65

66

67

68

69

Umbes nädala pärast on idud valmis (hakkavad vaikselt lehti kasvatama), kuid süüa võib ka varem. Head isu!

70