Erinevad noad

1979

Igas majapidamises on vaja korralikke nugasid ning õnneks müüakse neid ka valmis komplektides. Sellise komplekti seas kipub olema ka võõrama moega nugasid, millega ei osata sageli suurt midagi peale hakata. Juhend ongi mõeldud tutvustama standardsetes komplektides olevaid nugasid.

Kokanuga

Kokanuga pole küll komplekti kõige suurem, aga see-eest kõige mitmekülgsem. See leiab tavaliselt kõige rohkem kasutust ja selle pikkus jääb enamasti vahemikku 35-45 cm. Kokanoaga saab tükeldada, viilutada, kuubikuteks lõikuda ning vajaduse korral sobib kokanuga asendama komplekti teisi nugasid.

Koorimisnuga

Tegu on komplekti väikseima noaga, mis näeb põhimõtteliselt välja nagu miniatuurne kokanuga. Seda kasutatakse peaasjalikult aed-ja puuviljade koorimiseks. Samas võib sellega viilutada ja lõikuda ka väiksemaid asju nagu kiivisid või maasikaid, sest kokanuga võib sellise töö jaoks liialt suur olla.

Fileerimisnuga

Kui tegu pole just agarate kalastajatega, kes armastavad saaki ise puhastada, jääb fileerimisnuga suure osa inimeste puhul niisama seisma. Fileerimisnoa lõiketera on pikk, kõver, üsna paindlik ja väga terav. Selle abil saab liha (enamasti kala) õhukesteks viiludeks teha ning seda horisontaalselt, mitte tavapäraselt ülevalt-alla. Fileerimisnoaga saab looma-, kana- ja sealihatükkide sisse täidise lisamiseks väikeseid sisselõikeid teha.

Lihakirves

Lihakirves on kööginugade komplekti kõige võimsam tera, ent ei kuulu alati iga müüdava komplekti hulka. See on suur ja raske ning sobib luude ja kõõluste läbiraiumiseks. Põhimõtteliselt on tegu omamoodi minikirvega.

Praenuga

Komplektides on neid tavaliselt neli kuni kaheksa ja nad on üldjuhul 10-15 cm pikkused. Nimetus praenuga viitab ka noa kasutusvaldkonnale.

Leivanuga

Kõik, kes on kunagi püüdnud kokanoaga leiba või saia viilutada, teavad, kui kerge on leib ära muljuda. Leivanuga on komplekti kõige pikem nuga. Sarnaselt praenugadele on ka sellel sakiline serv, mis laseb leiba ja saia kergemalt viilutada ega vajuta seda lapikuks.

Lihanuga

Liha võib lõigata ka kokanoaga, aga spetsiaalsel lihanoal on pikem ning kitsam tera. Lihanuga on väga terav ja tegelikult kasutatakse seda koos komplektis oleva vastava kahvliga. Kahvli abil hoitakse lihatükki lõikamise ajal paigal.

Luude eemaldamise ehk konditustamise nuga

See näeb välja nagu fileerimisnuga, aga luude eemaldamiseks mõeldud noad pole nii paindlikud ja neil on paksem tera. Seda kasutatakse liha lõikamiseks ja kõõluste läbilõikamiseks, samuti kontide eemaldamiseks.

Universaalne nuga

Universaalne nuga sobib asendama kõiki teisi nugasid. Välimuselt meenutab see kokanuga, aga universaalse noa tera on sakiline. Ehkki tegu on üsna väikese noaga, sobib see pea igaks ülesandeks, kaasa arvatud kööginööri, pakendite ja isegi õhukeste puutükkide lõikamiseks.