Sisukord (vajuta et avada)
Munad on inimesele kasulikud. Nad sisaldavad A, D ja E vitamiine, kõiki rasvu, rauda, väävlit ja proteiine. Muna keetmine on suurepärane variant kiire toidu tegemiseks ilma, et midagi VÄGA keerulist tegema peaks. Ainuke asi mida otsustama pead on see, et kas tahad kõva või pehmelt keedetud muna.
Muna keetmine on selles suhtes keeruline, et enne ei saa teada, kas keetsid neid õigesti, kui neid lõpus koorides. Protsess ise on tegelikult natukene keerulisem kui inimesed arvavad seda olevat . On palju erinevaid faktoreid mis mõjutavad muna keetmise tulemust. Hea uudis aga on see, et järgides õigeid samme, on peaaegu 100% kindel, et tulemus on just see mida ootate.
A) Millised keedetud munad sulle meeldivad? Kas sa tahad pehmeid mune või kõvasid mune? On kolme tüüpi keedetud mune: 1) Pehmed munad. Need on väga vedelad munad. 2) Poolvalmis munad. Munakollane on natukene tahke, natukene vedel. Need munad on piisavalt kõvad, et neid koorida. 3) Kõvad munad. Munarebu on keedetud kõvaks.
B) Vali oma meetod. Muna keetmine eeldab, et igaüks peab katseeksitusmeetodil selgitama välja enda jaoks parima munade keetmise ajalise vahekorra. Kui sul juba pole enda lemmikut, siis soovitame sul kõik variandid läbi proovida. Kui tahad vedelaid mune, siis pead kasutama lühemat keetmisaega kui kõvemat siis pikemat. Kui tahad kõvasid mune, siis pead meeles pidama, et munade keetmine ei tohi kesta kauem kui 12 minutit. Muidu munarebud muutuvad rabedaks. Kui sa tahad, et munakollane jääks täpselt muna keskele(vaja näiteks igasugustel garneeringutes), siis pead munad asetama koheselt külma vette ning nad vaikselt keema ajama. Niikaua kui vesi keema läheb, sega vaikselt puust lusikaga ja saad parima tulemuse. Oleks hea valida munad, mis on toa temperatuuril, sest siis on vähem tõenäoline, et neile keetmisel praod tekiksid.
C) Kui munad on keedetud, siis eemalda munad kas lusika või veel parem oleks spetsiaalse kulbiga, mille põhjas on augud, et vesi saaks väljuda. Ole keedetud veega ettevaatlik.
Pehme muna keetmine
1) Võta toatemperatuul seisnud munad.
2) Aseta munad õrnalt potti.
3) Kata munad umbes 2,5 cm paksuse veekihiga. Kasuta toatemperatuuril vett.
4) Aseta potile kaas peale ning tee ahi kuumaks.
5) Aja vesi keema. Kuula, et vesi läheks keema ning eemalda kohe pott tulelt. Ära ava selleks kaant, et teada saada, kas vesi keeb või mitte. Kui pott on tulelt eemaldatud, siis hoia mune niikaua potis, kui pehmeid mune tahad saada. Kui hoiad mune 3-5 minutit, saad pehmed munad, voolava rebuga. Kui hoiad 5-6 minutit, saad kergelt voolava rebuga keedetud munad.
Teine võimalus pehmete munade keetmise juures on munade asetamine keevasse vette. Sellel juhul aja potis vesi keema, kui vesi keeb, pane munad sisse ning keeda neid 1 minut. Seejärel eemalda pott tulelt ning hoia mune veel 3 minutit kuumas vees. Veel infot leiad siit.
Kõva muna keetmine
1) Vali munad
2) pane munad tühja potti.
3) Täita pott piisava koguse külma veega, et munad oleks täiesti kaetud. Tee umbes nii, et vesi oleks ca 3 cm kõrgemal kui munad. Kasuta külma vett, et munad üle ei küpseks.
4) Lisa niipalju soola, et veel oleks soola maitse juures. Seda selleks, et mune oleks hiljem lihtsam koorida.
5) Aja vesi keema ning keeda mune 10-12 minutit. pärast seda tõsta munad külma vette ning hoia neid seal 7-8 minutit. See aitab koorel paremini ära tulla.
Ja nii lihtne muna keetmine ongi.