Category Archives: Toit

Latte art ehk piimakunst

Kohvikust kiirelt tellitud latte võib nii mõnigi kord tõelise elamuse pakkuda. Võib ju tunduda, et tegu on kõigest kohviga, aga tegelikkus meenutab rohkem mõnd kunstiteost. Barista poolt hoolikalt piimavahu sisse maalitud sõnajala kujutis muudab latte veelgi ahvatlevamaks, aga teisest küljest ei raatsiks kohe kuidagi seda kaunist meistriteost ära rikkuda. Latte art ehk piimakunst ongi märk sellest, et leti… Read More »

Küüslauk – looduslik pestitsiid

Küüslaugu näol on tegu soodsa ning mittetoksilise taimekaitsevahendiga, mida igaüks saab kerge vaevaga ka enda aias kasutada. Küüslauk pärsib nii seente kasvu kui putukate rünnakuid ja sobib suurepäraselt erinevate kahjurite peletamiseks. Selleks, et küüslaugu tõrjepotentsiaali maksimaalselt ära kasutada, on soovitatav hoiduda keemiliste väetiste kasutamisest, kuna viimased ei lase küüslaugus sisalduvatel ainetel täies ulatuses mõjule pääseda ning vähendavad küüslaugu… Read More »

Kuidas valida värsket kala

Kala kasulikkusest teavad ilmselt kõik ning mereriigina on kala alati ka eestlaste toidulaual olnud. Võrreldes Euroopa Liidu keskmisega tarbivad eestlased kala küll mõnevõrra vähem, ent sellegipoolest võib kalatooteid ning muid mereande vaadata kui võimalikku alternatiivi sea-, veise- ja linnulihale. Kala tarbimise suurendamiseks tehakse ühiskonnas palju teavitustööd ning pidevalt võib lugeda uute uurimuste kohta, mis kinnitavad kala ning muude… Read More »

Kuidas valida ja säilitada värskeid aedvilju

Aed- ehk köögiviljad on pungil kõiksugu kasulikke vitamiine ja mineraale. Paraku jätab nii mõnigi need ostmata, kuna ei oska poes parimaid eksemplare välja valida või ei tea, kuidas neid pärast kodus säilitama peaks. Ometi sisaldavad just värsked köögiviljad kõige enam toitaineid ning neile pole lisatud mingeid säilitusaineid. Külmutamine võib köögiviljades teatud juhtudel toitaineid vähendada ja konserveeritud toodetesse pannakse… Read More »

Kuidas hoiustada maheõunu

Vaja läheb: külmkappi hoiustamiseks sobivaid anumaid paberkotte/ajalehti Praegusel ajal kasvatavad paljud inimesed endale ise orgaanilisi puu- ja aedvilju. Kuna üldjuhul ei ole keegi võimeline ega soovigi koheselt tarbida kõiki kasvatatud saadusi, on sellise mahetoodangu hoiustamine nende säilivuse parandamiseks ülimalt oluline. Ka mujalt ostetud ja mitte ise kasvatatud toodangu puhul, on ikkagi vaja mõelda hoiustamise peale. Saadused tuleb panna… Read More »

Kuidas frittides alati parim tulemus saavutada

Frittimisele või friteerimisele heidetakse alati ette, et tegu ei ole just kõige tervislikuma toiduvalmistamise viisiga, aga olgem ausad, frititud toit on kõige parem. Täiuslikkuseni küpsenud kanatükile või hästi maitsestatud friikartulile lihtsalt ei ole võrdsed vastast, kui selle krõbe koorik hamba all murdub. Keevas õlis küpsetamine muudab peaaegu kõik maitsvamaks. See kehtib nii viinerisaiade ja lihapallide kui ka maiustuste… Read More »

Köömneküpsised

Vaja läheb 500g lehttaigent 3,5spl köömneid 2tl paprikapulbrit 1tl soola 80g riivitud juustu 2spl võid Valmistamine Rulli lehttaigen võimalikult õhukeseks, määri kokku sulatatud võiga ja puista peale köömned, paprikapulber,sool ja riivjuust.Suru kergelt köömneid, et need hiljem küpsistelt maha ei pudiseks. Küpseta kuldseks ja serveeri jahtunult.

Kolm tervislikku retsepti porrulauguga

Tervislikke ja lihtsaid retsepte, kus oleks sees ka porrulauk ehk porru on palju. Tegu on väga mitmekülgse aedviljaga, mida võib süüa nii omaette kui ka mõne oma lemmiroa kõrvale serveerituna. All on toodud kolm tervislikku retsepti porrulauguga. Hautatud porrulauk Tegu on ülimalt lihtsa retseptiga, milleks pole vaja palju koostisaineid ja mis sobib igasuguste liharoogade lisandiks või kõrvalroaks. Koostisained:… Read More »

Kokakunstiga sina peale

Rahva seas räägitakse nalju saamatust kokast, kes ei suutnud isegi vett keeta ilma seda põhja kõrvetamata. Sellises naljas peitub aga paljude jaoks rohkem, kui võiks arvata. Söögitegemises pole iseenesest midagi keerulist, ent siingi kehtivad omad reeglid ja töövõtted, mida kõige põhilisemate asjade juures silmas peaks pidama. Mõned taolised reeglid tunduvad aga inimestele niivõrd iseenesestmõistetavad, et pahatihti ei panda… Read More »

Kodune toiduallergia test

Vaja läheb: piima maisi mune pärmi nisu sojaube Kodused katsetused toiduallergiate avastamiseks võivad kahtluste korral aidata olukorda selgust tuua. Samas tuleb meeles pidada, et ehkki kodune testimine võib olla suureks abiks, ei ole see mingil juhul sama täpne kui arsti või toitumisspetsialisti juures tehtavad testid. Parim moodus end allergiate osas testida, on kasutada vältimismeetodit. Paljud inimesed ei oska… Read More »