Category Archives: Toit

Marineeritud naerid

Naereid marineeritakse sageli koos peeditükkidega. Selle tulemusena teevad naerid purgis seistes paraja muutumismängu läbi ja omandavad kelmikalt roosapõskse värvuse. Alguses on marineerimisvedelik tänu peedile õrnalt toonitud, aga juba päev hiljem on vedelik tumedamaks värvunud ja naerid omandavad peaaegu neoonroosa värvitooni. Lõpuks polegi enam võimalik naeril ja peedil silma järgi vahet teha. Marineeritud naereid on tõeliselt lihtne valmistada – tuleb… Read More »

Sellerimoos

Koostisained: pool kilo varssellerit 1 3/4 tassitäit suhkrut pool tassi vett (umbes 120 ml) kaks supilusikat sidrunimahla Valmistamisõpetus Peske seller ja lõigake varred õhukesteks viiludeks. Retsept on mõeldud poole kilo tükeldatud selleri jaoks. Ajage suures potis vesi keema, lisage seller ja keetke kuni selleritükid on enam-vähem pehmed (a dente). Seejärel kurnake ning valage keeduvesi ära. Nüüd segage potis… Read More »

Külluslik basiilik

Pisut pealetükkiv aroom, tugev maitse, dekoratiivsed lehed ja õied – pole armastatumat ja kasulikumat maitsetaime kui basiilik. Ükski tõeline kokk ei eita basiiliku kuninglikku staatust köögis Kõige tuntum ja igapäevasemalt kasutatav basiilik on vürtsbasiilik. Selle lehed on võrdlemisi suured, siledad, läikivad, ühetooniliselt rohelised ja otstest õige pisut keerdus. Seda nimetatakse teinekord ka tavaliseks, Itaalia, Napoli ja isegi suurelehiseks… Read More »

Kodune abivahend iivelduse ja seedehäirete vastu – ingverikommid

Ingverit peetakse soojendavaks ja teravamaitseliseks taimeks. Ingveri soojendavad omadused on ka põhjuseks, miks see leiab sageli kasutust mitmesuguste külmetusega seotud haiguste ravimisel. Lisaks külmetushaigustele on ingverist abi ka toidumürgituse ja iivelduse vastu, samuti kehva seedimise ergutamiseks ning kõhulahtisuse, isupuuduse ning külmade käte-jalgade puhul. Väike tükike värsket ingverijuurt võib kõikide nende vaevuste puhul lausa imesid teha. Mõnedele inimestele aga… Read More »

Organismi puhastamine

Mahlapaast on tõhus moodus oma keha puhastada, aga paraku ei sobi see sugugi igaühele. Kõige naturaalsem moodus oma organismi puhastada ning kahjulikke aineid väljutada on oma toitumist muuta. Selleks, et keha koormavatest ainetest vabastada ning saavutatud tulemusi püsivalt hoida, tuleks loobuda töödeldud toitudest, kiirtoidust, lihast, piimatoodetest, valgest jahust ja mitteorgaanilistest teraviljadest, ning lisada menüüsse ohtralt värskeid mahevilju, aedvilju ja… Read More »

Tagasihoidlik köögivili sibul

Sibul tundub paljudes toitudest nii iseenesestmõistetav, et inimesed kipuvad ära unustama, kuivõrd oluline maitse- ja ravimtaim see ajalooliselt olnud on. Sibulat on juba ammustest aegadest kasutatud raviomaduste tõttu ning mõnel pool ka ilutaimena. Sibula värvikirev ajalugu ulatub vanade egiptlasteni. Tänapäeval kasutatakse sibulat eelkõige köögis ja seda nii roogade maitsestamiseks kui kaunistamiseks. Sibulaga lähemalt tutvumiseks uurime sibula rolli koduapteegis… Read More »

Sidrunine spargel peekonis

Kevad rohetab  täistuuridel ja sparglisõpradel on aeg potid-pannid värskete saaduste jaoks valmis panna. Pikk ja sihvakas, alati rohelises ning võrratult kauni ‘juuksepahmakaga’ – spargel on toidumaailmale oma õrna maitse ja krõmpsu tekstuuriga (noorte taimede puhul) kustumatu mulje jätnud. Spargli valmistamiseks ei ole palju vaja, see tänuväärne köögivili maitseb hästi nii röstituna, keedetuna, praetuna, grillituna kui aurutatuna. Eriti võrgutavalt… Read More »

Juustumaailma klassikud

Pühadeaegselt pidulaualt või ka muude tähtpäevade või kokkusaamiste tarbeks kaetud laualt võib üldjuhul ikka väikese dipikausi ja juustutaldriku leida. Juust on tõepoolest tänuväärselt universaalne ning sobib suurepäraselt näiteks  ootamatute külaliste kostitamiseks. Paraku ei vaevu inimesed uute kogemuste leidmiseks sageli pakendatud juustude letist kaugemale vaatama. Kvaliteetne ja „autentne“ juust meenutab paljuski veini. Ainuke erinevus on see, et veini puhul… Read More »

Suurepäraste kokteilide valmistamise saladus

Viis põhitõde kokteilide valmistamise kohta Millegipärast kipub olema nii, et kodus valmistatud kokteilid ei maitse ikka päris nii nagu baarmeni tehtud. Erinevus hea, keskmise ja lausa vastiku kokteili vahel peitub teinekord ootamatutes pisiasjades. Maailma parimate baarmenide töökäiku vaadates saab selgeks, et „Vau!“ efekti tekitamine hõlmab pea alati kindlate sammude järgimist. Kui jookide segamisel või raputamisel alati järgnevat viit… Read More »

11 ebaharilikku moodust kohvi kasutamiseks

Iga kohvijooja teab seda tunnet, mille tekitab hommikune tassitäis kuuma ja kanget kohvi. Pelgalt selle peale mõtleminegi toob ninna mõnusa kohviaroomi. Kohvi-ja kofeiinifännidele pole vaja selgitada, mis võlusid see virgutav jook endast kätkeb, ning kui väärtuslik see ajutöö tegemiseks olla võib. Hea kohv on: Kuum Sisaldab kofeiini Lihtsalt suurepärane Ent kohvil on kasutuvõimalusi ka väljaspool kohvimasinat, -kannu ja… Read More »