Category Archives: Toit

Kuidas valida poest küpset hass avokaadot

Hass avokaadod ei küpse puu otsas. Nad küpsevad või pehmenevad pärast koristamist. Hass avokaadod erinevad mõnest teisest avokaadosordist selle poolest, et nende värvus muutub küpsedes tumerohelisest musta varjundiga sügavlillaks tooniks. Kuigi koore värv võib esialgu Hass avokaadosid valida aidata, ei ole see alati küpsusastme hindamiseks parim näitaja. Küpsust saab kõige paremini määrata katsumise teel, värvus võib mõnikord eksitav… Read More »

Sushi valmistamine

Sissejuhatus Kui sullle sushi väga maitseb, aga sul pole lademetes raha, et igapäev väljas söömas käia, siis on ainuke variant sushit ise kodus teha. Sushi valmistamine kodustes tingimustes on igaühele jõukohane ning kerge eeltööga saab selllega igaüks perfektselt ise hakkama. Sushi on Jaapanipärane roog, mis koosneb peamiselt riisist ning toorest kalast või muudest mereandidest. Tänapäeval serveeritakse sushit erinevates kohtades, väga erinevat… Read More »

Neli retsepti roheliste aedubadega

Kuna aedubades on palju C-, A- ning K-vitamiini, mangaani, rauda, kaaliumi, kaltsiumi, kiudaineid, fosforit ning mitmeid teisi toitaineid, on nendest valmistatud road väga toitvad. Aedoad peaksid kindlasti kuuluma iga tervisliku toidusedeli hulka. Sageli aga serveeritakse rohelisi aedubasid pelgalt kõrvalroana ning paraku võib ka väikseim erinevus valmistamismeetodites muuta need laste jaoks ebameeldivaks. Õnneks leidub aedubade valmistamiseks mitmeid maitsvaid ja… Read More »

Paleo dieet

Paleo dieet – mis see on? Paleo dieet on kõige tervislikum viis toitumiseks. Tegu on ainukese toitumiskavaga, mis toetub inimeste tugevamaks, energilisemaks ja tervemaks muutmisel geneetikale. Bioloogias, biokeemias, oftalmoloogias, dermatoloogias ja mitmetes teisteski valdkondades tehtud uurimuste kohaselt on inimesi vaevavate degeneratiivsete haiguste, nagu rasvumise, vähktõve, diabeedi, südamehaiguste, Parkinsoni tõve, Alzheimeri tõve, depressiooni ja viljatuse, taga just kaasajal levinud toitumismustrid… Read More »

Gluteenivabad retseptid

Gluteenivaba toitumist peavad järgima need inimesed, kes on nisutoodete osas tundlikud. Gluteen on teraviljavalk, mida leidub nii nisus, rukis kui odras ning tundlikkus sellele väljendub seedeelundkonna reaktsioonis. Gluteenitalumatuse taga on sageli autoimmuunhaigus tsöliaakia ning gluteenivaba toitumine ongi seni ainuke teadaolev ravi selle vastu. Tsöliaakiahaiged võivad elada tervislikult ja ning täisväärtuslikult. Praeguseks on saadaval suur hulk erinevaid retsepte, mis… Read More »

Granaatõunatee retsept

Vaja läheb: granaatõuna kaussi sau- või kannmikserit sõela veekannu või kruusi omal valikul teed magustajat (soovi korral) Granaatõunatee on maitsev moodus granaatõunast kasulikud ained kätte saada. Granaatõunast on abi südame-veresoonkonna haiguste ning vererõhuprobleemide korral. Samuti sisaldab see palju vitamiine ja antioksüdante. Granaatõunatee valmistamiseks tuleb kokku segada granaatõunamahl ning värskelt valmistatud tee. Teevalik jäägu igaühe enda otsustada. Sobivad nii must, roheline… Read More »

Sushi tegemine

Koostisosad Kuna kõige klassikalisema sushi rulli tegemine sai juba proovitud, otsustasin valmistada california sushi-rulli. Valmistasin sushit kahele inimesele. Antud sushi tegemine eeldab, et on olemas järgnevad komponendid: 120g sushiriisi. ca 1,5 dl vett. 1 supilusikat riisiäädikat. 1/3 sl suhkrut natuke soola 2 nori lehte 1 tavaline pakk makrapulki, krabimaitselist liha või küpsetatud krabi. 1 avokaado peotäis seesamiseemneid kaunistamiseks… Read More »

Muna keetmine

Munad on inimesele kasulikud. Nad sisaldavad A, D ja E vitamiine, kõiki rasvu, rauda, väävlit ja proteiine. Muna keetmine on suurepärane variant kiire toidu tegemiseks ilma, et midagi VÄGA keerulist tegema peaks. Ainuke asi mida otsustama pead on see, et kas tahad kõva või pehmelt keedetud muna. Muna keetmine on selles suhtes keeruline, et enne ei saa teada, kas keetsid neid… Read More »

Erinevad kodused bruschettad

Koostisosad: Ciabatad. Kasutasin tumedaid, aga võib väga vabalt kasutada ka heledaid. Tomatid. Kasutasin kirsstomateid kuna talvel pole häid suuri tomateid lihtsalt saada. Kitsejuust Pesto Oliiviõli Sool ja pipar Keera ahi 200 kraadi peale ning laota küpsetuspaber pannile. Tee ciabatad oliiviõliga kokku ning aseta pannile. Tükelda tomatid ning pane nad koos kitsejuustuga ciabatade peale. Teised bruschettad tegin lihtsalt määrides… Read More »

Mustika toorjuustukook

Mustika toorjuustukook Koostisosad: Koogipõhi: 200g digestive küpsiseid 75g võid Mustika toorjuustukoogi Katteks: 0,5dl maisitärklist 0,5dl suhkrut 4 muna 400g toorjuustu 1dl vahukoort 200g valget šokolaadi 80g martsipani ca 300g mustikaid. Sobivad nii marjad metsast kui ka kultuurmustikad. Erilist maitsevahet mina täheldanud ei ole. Võib kasutada mustikate asemel ka teisi marju. Purusta digestive küpsised puruks. Ära jäta sisse suuri tükke.… Read More »