Sushi valmistamine

By | sept. 11, 2016

Sissejuhatus

Kui sullle sushi väga maitseb, aga sul pole lademetes raha, et igapäev väljas söömas käia, siis on ainuke variant sushit ise kodus teha. Sushi valmistamine kodustes tingimustes on igaühele jõukohane ning kerge eeltööga saab selllega igaüks perfektselt ise hakkama.

Sushi on Jaapanipärane roog, mis koosneb peamiselt riisist ning toorest kalast või muudest mereandidest. Tänapäeval serveeritakse sushit erinevates kohtades, väga erinevat moodi, kuid üks komponent kõikidel suhsidel on ühine. See on riis.

Milline riis valida? Sushi tegemine eeldab selleks spetsiaalselt mõeldud sushi riisi. Seda saab ka tavalistest Eesti supermarketitest. Sushi riis on lühikeseteraline riis, mis keetmisel muutub ühtlaseks valgeks massiks. Samas, aga on iga tera eristatav. Keetmisel peaks vee ja riisi vahekord olema 1 klaas riisi ja 1,5 klaasi vett. Ehk korruta riisi hulk läbi veega.

Sushi valmistamine eeldab, et on olemas ainuke vajaminev tööriist – bambusest rullimismatt, millega sushi rullid kokku keerata.

Enne kui minna poodi vajalikke komponente ostma, tuleks ära otsustada milliseid sushisi teha. Mina otsustasin teha kõige tavalisemat Maki sushit. On aga ka palju teistsuguseid sushisi nagu näiteks Nigiri sushi, Oshi sushi jne.

Sushi valmistamine – Koostisosad

Sushiriisi segu koostisosad 2 inimesele:

120g sushiriisi.
1,5 dl vett.
1 supilusikat riisiäädikat.
1/3 sl suhkrut
natuke soola.

Sushid:

Kõikides sushides kasutasin Norilehti. Norid on õhukesed merevetikalehed, mida kasutatakse palju Jaapani köögis. Kõige klassikalisemad sushid on valmistatud noridega. Soovitame kasutada grillitud lehti, sest need ei ole nii nätsked.

Lõhekala-kurgi sushi:
Soolatud lõhefille
Kooritud kurk. Võib koorida, aga ei pea.
Ostsin poest soolatud lõhekala fileed, kuna tihti lettidel olev tavaline filee on seal mitu päeva vana ning ei ole just parimate maitseomadustega.
Kalamarja-avokaado sushi
Spetsiaalselt sushi valmistamiseks mõeldud kalamari, mida saab samuti selverist.
Avokaado viilud.

Loe ka:   Wisconsin lillkapsasupp!

Sushi Riisi keetmine ning ettevalmistamine

Sushi riisi keetmine ning segu valmistamine:

1) Pese riis külma veega.
2) Pese riisi niikaua, kuni pesuvesi muutub täiesti puhtaks.
3) Aseta riis koos veega pliidile ning keera pliit maksimum temperatuurile. Aseta kaas peale.
4) Kohe kui riis läheb keema, siis võta kaas pealt ja sega riisi, et ta ei kõrbeks põhja. Seejärel keera kuumus pliidil täiesti maha ning pane kaas tagasi peale.
5) Seejärel keeda riisi järelkuumusel ja kaane all 20 minutit.
6) Oota umbes 15 minutit ning lisa suhkur, sool ja riisiäädikas.
7) Sega kõik omavahel kokku.

Sushi riisi keetmine on omaette teadus ning sellega tuleb kindlasti ettevaatlik olla ning täpseid juhiseid järgida. Rohkem infot sushi riisi keetmise kohta leiad siit.

Sushi valmistamine

Kui soovid valmistada erineva kujuga ning perfektseid sushisi, siis soovitame proovida kasutada seda spetsiaalset sushikomplekti.

1) Leia puhas tööpind, et sushi valmistamine kulgeks võimalikult puhtalt.
2) Aseta bambusest matile norileht.
3) Täida bambusest leht riisiga. Jäta ülemistest otsadest ca 1 cm vabaks. Vasakul ning paremal asuvatel külgede juures pane tähele, et täidad otsade juures asuva ala ka korralikult, muidu jäävad äärmised tükid lötsiks ning koledaks.
4) Aseta koostisosad sushile nagu pildil näidatud.
5) Rulli leht kokku, kasutades bambusmatti.
6) Lõika tekkinud “vorst” ca 1,5 cm paksusteks tükkideks ning nüüd oledki kõige lihtsamate asjadega kursis, kuidas sushi valmistamine peaks käima.

Enne söömist aseta sushi tükkile tükike ingverit ning peale pisike wasabi tükk. Seejärel kasta sojakastme sisse ning lase hea maitsta 🙂

936

937

938

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga