Kuidas valida ja säilitada värskeid aedvilju

3980

Aed- ehk köögiviljad on pungil kõiksugu kasulikke vitamiine ja mineraale. Paraku jätab nii mõnigi need ostmata, kuna ei oska poes parimaid eksemplare välja valida või ei tea, kuidas neid pärast kodus säilitama peaks. Ometi sisaldavad just värsked köögiviljad kõige enam toitaineid ning neile pole lisatud mingeid säilitusaineid. Külmutamine võib köögiviljades teatud juhtudel toitaineid vähendada ja konserveeritud toodetesse pannakse pea alati ka soola. Järgnevalt on toodud mõned näpunäited, kuidas valida ja säilitada kõige maitsvamaid ja värskemaid köögivilju.

Kõige tähtsam nõuanne on keskenduda nendele aedviljadele, mille kasvuhooaeg parasjagu on ning kui vähegi võimalik, tuleks eelistada kohalikult kasvatatud kaupa. Üldjuhul maitsevad kõige paremini need saadused, mis pärast saagikoristust kõige kiiremini poelettidele jõuavad. Juhul kui kodu lähedal on turg või mõne taluniku müügipunkt, tuleks kindlasti sealt alustada. Aedviljad peaks olema krõmpsuva moega ja võimalikult erksa värviga. Neil ei tohiks olla palju plekke (mahekauba puhul on mõned iluvead ootuspärased) ega riknemistunnuseid. Mõned aedviljad riknevad kiiremini, aga suurem osa peab siiski nädal aega vastu ja korraga ei tohikski rohkem osta, kui nädalaga ära süüakse.

Erinevad aedviljad püsivad värsked ja maitsvad erinevate säilitusmeetodite abil. Näiteks ei tohiks teatud aedvilju kunagi külmkapis hoida, samas kui teisi tuleb just jahedas säilitada ja osasid pea-aegu külmutada. Muuks kui koheseks tarvitamiseks ei maksa aedvilju tükeldada, kuna õhk ja valgus kiirendavad toitainete kadu. Külmkapi erinevaid riiuleid ei saa erinevatele temperatuuridele seadistada (mõnedel mudelitel on see võimalus eraldi aed- ja puuviljasahtlite näol siiski olemas) ning seetõttu tasub üle vaadata oma kelder või veranda – võib olla püsivad aedviljad just seal kõige värskemad. Enne külmkappide ja sügavkülmkirstude leiutamist säilitati erinevaid saadusi ja hoidiseid ju maa-alustes keldrites.

Igasugu kõrvitsaid ja tomateid tohib ainult toatemperatuuril hoida, kuna külmkapis saab nende maitse pea alati kannatada. Samas võib neid vabalt ka jaheda veranda peal hoida, vähemalt kuniks pakane näpistama ei hakka.

Kurgid, baklažaanid ja paprikaid püsivad nii toatemperatuuril kui külmkapis kõige paremad kuni kolm päeva, aga üldiselt säilivad nad külmkapis kuni nädal aega. Neid võib ka jaheda veranda peal hoida, aga kindlasti ei tohiks neid keldrisse panna.

Külmkapis võib hoida ainult küpseid avokaadosid ja valmimise kiirendamiseks tuleks neid hoida toatemperatuuril pruuni paberkoti sees. Artišokke, sparglit, peete, brokolit, rooskapsast, lillkapsast, peakapsast, porgandeid, sellerit, rohelisi aedubasid, igasugu salatisorte, porrut, liima aedubasid, seeni, herneid, rediseid, sibulaid, spinatit, kabatšokke ja kõigi tükeldatud aedvilju on kõige targem hoida ainult külmkapis. Suurem osa külmkapis hoitavatest aedviljadest seisavad kuni nädal aega. Sellegipoolest tuleb neil silma peal hoida, juhuks kui nad kiiremini riknema hakkavad. Juurvilju tuleks hoida pimedas, jahedas ning õhutatavas kohas nagu maa-aluses keldris või spetsiaalses hoidikus. Kuivemat sorti kelder sobib juurviljade säilitamiseks ideaalselt.