Isetehtud taimsed ravimid

4949

Holistilises tervisekäsitluses keskendutakse taimede looduslikule ravivõimele ning keha ja vaimu ühisele heaolule. Looduse pakutava tervise võib oma igapäevaellu kaasata, kui ravimtaimedest ise mitmesuguseid ravitoimelisi preparaate valmistada. Taimsete ravisegude tegemiseks on vaja mõningaid oskusi ja aega. Samas on ka mitmeid lihtsaid preparaate nagu teesegud, siirupid ja salvid, mida võib ilma suurema vaevata ise kodus valmistada. Ravimtaimed võivad pärineda nii kaubanduskeskusest kui koduaiast, aga sellest hoolimata tuleb kindlasti uurida, milliste haiguste ja hädade vastu erinevad taimed kõige paremini aitavad. Kui taimed on valitud, võib järgmiste juhiste abil asuda erinevaid preparaate tegema.

1376897327-25_dbe1643c2e1f90394a1c5bc79e0b7305
Taimeteede ehk taimeleotiste valmistamiseks tuleb lihtsalt ravimtaime maapealseid osi ehk ürti (õied, varred, lehed) vees leotada.

  • Kui kasutada kuivatatud taimi, tuleks ühe tassi (umbes 240 ml) kohta arvestada üks kuni kaks teelusikat taimi või siis umbes 30 grammi taimi poole liitri vee kohta. Ravimtaimed tuleb äsja keenud veega üle valada, teel umbes kümme minutit tõmmata lasta ja siis ära kurnata.
  • Kui kasutada värskeid taimi, tuleks poole liitri vee kohta arvestada vähemalt kolm teelusikat värsket taimset materjali. Muus osas tuleb talitada nagu kuivatatud taimede puhul.
  • Taimeteesid võib valmistada nii tassi kui kannu sisse. Ravieesmärgil tuleks teed juua kolm tassi (240 ml) päevas.
  • Tee säilitamiseks tuleb see kinni katta ning jahedasse tõsta. Teesegu tuleks siiski 24 tunni jooksul ära tarvitada.

Külm leotis on sisuliselt sama asi, mis taimetee, ainult et keeva vee asemel kasutatakse külma vett. Mõnede taimede, näiteks palderjani ja altee juure kasulikud omadused tulevad paremini esile just külma leotisega. Enne leotiste tegemist tuleks kindlasti konkreetse ravimtaime kohta vastav eeltöö teha.

  • Ravimtaimede ja vee vahekord on sama kui taimeteede valmistamisel ning taimed tuleb lihtsalt külma vee sisse tõmbama jätta.
  • Leotis peab öö läbi jahedas seisma.
  • Hommikul võib leotise ära kurnata ning samal moel tarvitada nagu sooja teedki.
  • 1376897700-24_b6bb0aa8ca8826cd37f647a741aa5f74

Dekokt on põhimõtteliselt nagu taimetee, ainult et vett ei keedeta eraldi vaid koos taimedega. Juuri, koort, seemneid, marju, varsi ja muid sitkemat sorti taimeosi kasutades on toimeainete kättesaamiseks vaja pisut intensiivsemaid meetodeid kasutada ja neid keeta.

  • Ravimtaimed tuleb peeneks hakkida ja 700 ml vee kohta umbes üks kuni kaks teelusikat taimi arvestada.
  • Järgmiseks tulebvesi ja taimed kastrulis keema ajada.
  • Segu tuleb hoida aeglasel tulel, kuni umbes kolmandik veest on ära keenud. Selleks kulub umbes 15 minutit.
  • Seejärel võib segu ära kurnata.
  • Saadud dekokt ehk taimekeedis tuleb jagada kolmeks annuseks, mis tuleb päeva jooksul ära tarvitada. Keedis tuleb valada veekannu ning hoida jahedas.
  • Soovi korral võib keedise uuest üles soojendada ning sellesse pisut mett lisada.

Tinktuur on vedel preparaat, milles ravimtaime toimeaine ekstraheeritake alkoholi abil. Tinktuure võib valmistada suures koguses ja pikalt säilitada, nii et neid oleks teede, kreemide ja muu tarviliku valmistamiseks kohe käepärast võtta.

  • Üsna hea on kasutada valget viina, kuna sel on muude alkohoolsete jookidega võrreldes vähem esiletükkiv maitse. Üldjuhul peaks tinktuurides olema üks osa puhast alkoholi kolme osa vee kohta (25% vol kangusega).
  • Tinktuuri valmistamiseks võib kasutada nii kuivatatud kui värskeid ravimtaimi, aga kindlasti tuleks need kõigepealt tükkideks teha.
  • Kui kasutada kuivatatud taimi, tuleks 700 ml alkoholi kohta arvestada ligi 230 grammi taimi ja need omavahel klaaspurgis kokku segada.
  • Kui kasutada värskeid taimi, tuleb neid varuda kolm korda rohkem kui kuivatatud ravimtaimi. 700 ml kohta tuleb arvestada ligi 700 g taimi ja alkohol purgis olevatele taimedele valada.
  • Purki peab vähemalt kaks nädalat kusagil jahedas ja pimedas hoidma ning korra päevas loksutama.
  • Seisnud tinktuur tuleb läbi marli, kohvifiltri või peenekoelise riidetüki teise anumasse kurnata.
  • Tinktuuri tuleb säilitada puhastes, tumedast klaasist anumates ja päikese eest varjus. Korralikult hoiustatud tinktuur säilib vähemalt kaks aastat.
  • 1376898160-95_8bfee628223765b8f08c65b1fb1ea2dc

Suhkru või mee lisamisel võib taimeteedest, keedistest ja tinktuuridest siirupit valmistada. Ravimtaimedest siirupid on heaks abivahendiks köha, valusa kurgu ja muude levinud hingamisteede haiguste puhul.

  • Kõigepealt tuleb vastavalt ülaltoodud juhistele valmistada kas tee, külm leotis või tinktuur ning see ära kurnata.
  • Poole liitri vedeliku kohta tuleks arvestada umbes 475 grammi rafineerimata suhkrut või mett.
  • Koostisosad tuleb kastrulisse valada, läbi segada ja keeta kunisuhkur või mesi on ära lahustunud – selleks ajaks on segust saanud siirup.
  • Siirup peab maha jahtuma.
  • Säilitamiseks tuleb siirup valada punniga või muul mitte-õhukindlal moel suletavatesse tumedast klaasist pudelitesse. Siirup ei tohi olla liiga tihedalt suletud pudelis, sest kui see ükskord käärima hakkab, võib pudel plahvatada.
  • Valmis siirupit hoitakse külmkapis.
  • 1376899184-87_ccfbed6a47d561428978b7fad018b9c4

Raviveinid, nagu ka taimeteed, on üks väga maitsev viis ravimtaimede tarvitamiseks. Ergutava toimega taimede juured (näiteks ingver, lagrits või hiina heinputk) võivad nii mõnegi häda vastu aidata. Tuleb leida endale sobiv toniseeriva toimega ravimtaim ja teha vastavad ettevalmistused.

  • Suur klaasist kauss, purk või muu nõu tuleb täita valitud ravimtaimega.
  • Seejärel tuleb anumasse valada kvaliteetset punast veini, nii et see taimed kataks.
  • Saadud segu peab vähemalt kaks nädalat seisma.
  • Raviveini võib tarvitada kord päevas 60-90 ml annustena. Vajaminev kogus tuleb enne joomist välja kurnata.
  • Sedamööda, kuidas vedelikku vähemaks jääb, tuleks taimedele pidevalt veini peale valada, et need hallitama ei hakkaks.
  • Sedasi jagub raviveini mitmeks kuuks enne kui ravimtaimed tuleb välja vahetada ja peale valatavveinei suuda toimeaineid enam ekstraheerida.1376899458-4_be23e6f66b990d4569f9f2576836f44c

Valmistada võib ka mitmeotstarbelisi taimeõlisid, mis sobivad nii söögitegemiseks kui haigetele kohtadele hõõrumiseks. Taimeõlisid võib teha nii külm- kui kuumtöötlusel. Segu valmistamiseks võib valida mis tahes köögiviljaõli, eriti hästi sobivad oliivi-, rapsi-, seesami- ja mandliõli.

Külmad õlisegud

  • Vaja läheb suurt ja tihedalt suletava kaanega purki, mis tuleb täita ravimtaimede õite või lehtedega.
  • Seejärel tuleb purki valada õli, nii et see taimed ära kataks ja purgile kaas peale panna.
  • Purk peab umbes kuu aega seisma valgus- ja päikeseküllases paigas (näiteks aknalaual). Ühtlasi tuleb segu iga päev loksutada.
  • Viimaks tuleb segu ära kurnata ja teise anumasse valada.
  • Õli tuleks hoida tumedast klaasist pudelis ja säilitada pimedas ning jahedas.

Kuumad õlisegud

  • Kui kasutada kuivatatud taimi, tuleb ühe tassi kuivatatud taimede kohta kasutada kaks tassi õli.
  • Kui kasutada värskeid taimi, tuleb kahe tassi värskete ravimtaimede kohta kasutada kaks tassi õli.
  • Seejärel tuleb keeva veega poti kohale asetada kuumakindel klaaskauss (vesivann), millesse omakorda lähevad taimed ja õli.
  • Taimi ja õli tuleb sedasi madalal kuumusel umbes kolm tundi hoida.
  • Segu tuleb ära kurnata, lasta maha jahtuda ning siis valada korgiga suletavatesse, tumedast klaasist pudelitesse. Valmis õli säilitatakse pimedas ning jahedas.1376899893-35_b08099f7a5c5a1e366a37185d77bcb64

Ravimtaimekreemi tegemine käib lihtsa võtte abil. Selleks läheb vaja valitud ravimtaimi ja emulgaatoreid sisaldavat kreemi (emulsioon).

  • Vesivannil tuleb umbes kaks supilusikat keemi üles sulatada.
  • Sulanud kreemile tuleb lisada suur supilusikatäis kuivatatud ravimtaimi ning segada kuni taimed hakkavad kreemi värvima.
  • Seejärel tuleb segu tulelt maha tõsta ja ära kurnata. Kogu vedeliku kättesaamiseks võib selle taimejääkidest välja pigistada.
  • Kreem peab maha jahtuma.
  • Valmis kreemi võib panna väikeste läbipaistmatute purgikeste sisse ja hoida pimedas ning jahedas. Kreem säilib kuni aasta.
  • 1376900056-02_87bdfb614482876602540b60f93ed865

Valutavate kohtade ja haavade peale määritavate salvide ja võiete tegemiseks tuleks valida valuvaigistava ja põletikuvastase toimega ravimtaimed. Salvide valmistamiseks läheb vaja lihtsalt soovitud ravimtaimedega valmistatud õlisegu ja mesilasvaha.

  • 90-120 ml õlisegu tuleb klaaskaussi valada ja vesivannile tõsta.
  • Seejärel tuleb kaussi lisada väike nelinurkne tükk mesilasvaha ja pidevalt segada kuni vaha on ära sulanud. Mesilasvaha teeb segu paksemaks ning annab sellele õige konsistentsi.
  • Soe segu tuleb väikestesse kreemitopsikutesse valada.
  • Salve ja võideid säilitatakse pimedas ning jahedas.